După ce Comisia de Buget a Senatului a adoptat un amendament prin care restrângea gratuitatea acordată studenţilor în ce priveşte circulaţia cu trenul doar pentru călătoriile între localităţile de domiciliu şi cele în care învaţă, Ministerul Transporturilor a anunţat că PSD va renunţa la aceste amendamente. Astfel, călătoriile studenţilor cu trenul vor rămâne gratuite peste tot.

Potrivit unui comunicat al Ministerului, citat de Digi24.ro, decizia a fost luată în urma unei discuţii, de sâmbătă, a ministrului Răzvan Cuc cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

"În urma discuţiei, s-a convenit cu privire la faptul că toate măsurile cuprinse în Programul de Guvernare vor fi respectate şi implementate, iar în cazul gratuităţii călătoriilor studenţilor pe calea ferată aceasta nu va fi modificată şi va rămâne în forma prevăzută în OUG nr 2/2017", arată comunicatul.

Facilitatea a fost introdusă prin Ordonanţa de Urgenţă 2/2017, aplicată de la 1 februarie. Profitând de faptul că au călătorii gratuite, mulţi studenţi au mers spre Bucureşti, la protestele de stradă.

În ultimele zile – cel mai probabil și ca urmare a protestelor - senatorii voiau să schimbe regulile, admiţând o serie de amendamente menite să limiteze gratuitatea.

Ordonanţa este în lucru în comisiile permanente ale Senatului, unde s-au propus trei modificări substanţiale, care fuseseră deja admise: gratuitatea să se aplice doar "pe distanţa dintre localitatea de domiciliu şi localitatea în care se află unitatea de învăţământ la care frecventează cursurile", măsura să li se aplice şi elevilor de liceu, dar şi studenţilor care au maxim 35 de ani, limită de vârstă neexistentă până acum.

Rămâne de văzut, însă, care vor fi amendamentele ce vor rămâne în picioare, dat fiind că Ordonanţa mai trebuie să treacă prin Comisia de Învăţământ a Senatului şi va trebui şi votată în plen.