Este dorinţă, nu şi putinţă. Acesta ar putea fi motto-ul aleşilor locali din comuna Toboliu, care după ce au decis că vor să interzică accesul utilajelor companiei NIS Petrol pe drumurile comunei, s-au răzgândit, convinşi de jurişti că măsura este ilegală.

Răzgândiţi de jurişti

Care au fost exact condițiile în care a avut loc şedinţa de joi şi de ce consilierii comunei şi angajaţii Primăriei nu s-au documentat înaintea întâlnirii nu este clar. Cert este că ședinţa cu pricina a avut loc sub ochii unor săteni din comună şi după ce două zile la rând oamenii s-au adunat în faţa Primăriei din Toboliu, cerând oprirea prospecţiunilor seismice făcute de compania petrolieră, deţinătoare a unei licenţe din parte Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale. Sătenii au fost supăraţi că utilajele de mari dimensiuni le-au distrus culturile.

În faţa presiunilor oamenilor, aleşii din Toboliu au decis că trebuie să asculte de voinţa lor. Aşa că, în şedinţă, au dezbătut şi au hotărât că trebuie să interzică accesul utilajelor de mari dimensiuni pe drumurile comunale, ceea ce, automat, ar fi ţinut şi maşinăriile NIS Petrol la marginea comunei.

Povestea părea încheiată, iar sătenii chiar au plecat de la şedinţă, convinşi că problema lor s-a rezolvat. Numai că, a aflat BIHOREANUL sâmbătă, la finalul întâlnirii deliberativului din Toboliu, aleşii au revenit asupra deciziei. Asta pentru că, între timp, angajaţii Primăriei din comună s-au consultat cu juriştii Prefecturii, care le-au spus că o astfel de hotărâre nu poate fi dată, fiind ilegală, aşa că, în cadrul aceleiaşi şedinţe, au decis să revină asupra hotărârii deja luate.

"Aşa este, n-am luat hotărârea, am discutat inclusiv cu Prefectura, nu este în competenţa noastră să luăm o astfel de hotărâre", a fost singura declaraţie pe care primarul Pavel Maier a vrut să o facă sâmbătă BIHOREANULUI, fără să lămurească, însă, exact circumstanțele.

Nici viceprimarul comunei, Ioan Moldovan, n-a fost de găsit sâmbătă, având telefonul închis.

De precizat că, nici în zilele trecute, când sătenii protestau în faţa Primăriei din Toboliu, primarul Maier n-a vrut să vorbească, închizând brusc telefonul când a aflat că este sunat de BIHOREANUL.

Comună la film

În schimb, sursele ziarului spun că în aceeaşi şedinţă a Consiliului Local, după ce aleşii au hotărât că mai bine ascultă de jurişti şi nu riscă să adopte o hotărâre ilegală, s-a decis formarea unei comisii compuse din mai mulţi consilieri, care să analizeze starea tuturor drumurilor comunale din Toboliu şi apoi să propună un regulament de acces pe acestea. Prin acest regulament, ar putea fi invocate motive precum starea precară a drumurilor ori faptul că sunt prea înguste, pentru a interzice accesul utilajelor grele. Ce soartă va avea această iniţiativă într-o comună unde, după cum se vede, deciziile se iau şi se abrogă rapid, rămâne de văzut.

Cert este că sătenii sunt convinşi că nu mai vor să vadă utilajele NIS în comună şi sunt bucuroşi că firma şi-a adunat deja geofonii de pe terenurile lor. Duminică, oamenii au de gând să se adune la căminul cultural din Toboliu, să discute ce vor face în continuare, dar şi să urmărească filme despre pericolul gazelor de şist, convinşi că NIS Petrol, în ciuda asigurărilor date de reprezentanţii companiei, nu caută în subteran petrol şi gaze naturale, ci gaze de şist.