La îndemnul a trei asociaţii ecologiste din Oradea, Fundaţia Life Tineret, Asociaţia Learning Communities şi Ecotop, câteva zeci de orădeni plănuiseră să participe sâmbătă dimineaţă la o acţiune voluntară de plantări de plopi pe malul Peţei, în zona Cantemir.

Evenimentul a fost însă anulat vineri după-amiază, după ce Direcţia Tehnică a Primăriei i-a anunţat pe organizatori că nu au voie să planteze plopi în oraş.

"Direcţia Tehnică a Primăriei Oradea a oprit acţiunea noastră de plantare pe temeiul că plopul nu este un arbore pe care să-l plantăm în Oradea, conform unei circulare sau hotărâri pe care nu o găsim nicăieri pe siteul oradea.ro", se arată în anunţul postat pe pagina de Facebook a evenimentului.

Situaţia i-a intrigat pe organizatori, care susţin că, pe lângă că nu li s-a spus regulamentul care interzice plantarea de plopi în Oradea, ei au fost atenţi la posibilele alergii pe care plopii le pot cauza. "Noi am fost în Ungaria, la o pepinieră privată aflată la o distanţă de 110 km de Oradea, am plătit să cumpărăm aceşti 100 de plopi, am săpat gropile şi acum nu avem voie să îi plantăm. Plopii luaţi de noi sunt de înălţime 2-2,5 m, plopi cu flori mascul, adică ce se pot planta în oraş pentru că nu au alergeni, acel puf specific plantelor femele", a precizat BIHOREANULUI Marius Hărduţ, preşedintele Fundaţiei Life Tineret şi iniţiator al acţiunii.

Ecologistul s-a arătat dezamăgit de faptul că Primăria îi descurajează pe ecologiştii care, din fonduri proprii, fac plantări şi, tot voluntar, îngrijesc copacii sădiţi. "Dumneavoastră să judecaţi situaţia şi să ne iertaţi pe noi dacă v-am încurcat planurile", le-a transmis Hărduţ celor care doreau să participe la acţiune.

Reprezentanţii Direcţiei Tehnice din Primărie nu au putut fi contactaţi pentru a-şi prezenta punctul de vedere.