Primarului din Săcueni, Béres Csaba, i-au trebuit patru luni ca să transmită Prefecturii Bihor Hotărârea prin care Consiliul Local al orașului a adoptat-o în aprilie pentru a vinde Castelul Stubenberg, monument istoric, printr-o licitație cu dedicație în favoarea Fundației Sf. Francisc din Deva, fără să fi avut acordul Direcției pentru Cultură și fixând în caietul de sarcini condiții pe care numai respectiva ONG, oricum chiriașă a Primăriei în imobilul cu pricina, le îndeplinea.

Apoi, după ce Prefectura a formulat observații cu privire la elementele de nelegalitate din Hotărâre, edililor le-a luat încă o săptămână ca să răspundă, în sfârșit, că se vor conforma legii.

Printr-o adresă trimisă Prefecturii în ultima zi a lunii trecute, primarul Béres a dat asigurări că va comunica Direcției pentru Cultură intenția de vânzare, așa încât Ministerul de resort să-și poată exercita dreptul de preemțiune ori să renunțe la el, și mai ales că la proxima ședință a Consiliului Local va propune modificarea Hotărârii din 24 aprilie, așa încât actul de scoatere la licitație să elimine condițiile anume croite pentru Fundația Sf. Francisc.

Cum ar zice o veche vorbă românească, le-a dat Dumnezeu mintea cea de pe urmă chiar și edililor UDMR-iști...