Singurul ziar electronic al unor elevi din Bihor, Logo Paper, scris de liceenii din clasele de jurnalism de la Liceul Onisifor Ghibu, coordonaţi de profesorul Nicolaie Ardelean, a fost sărbătorit, joi.

Site-ul a atins cota de un milion de vizualizări, adunate în cei mai bine de cinci ani de existenţă, ocazie cu care în faţa liceenilor au mers jurnalişti din cele mai importante redacţii orădene, de la care învăţăceii au putut afla cum se lucrează în mass-media.

Astfel, în faţa elevilor au fost prezenţi jurnaliştii Andreea Costea (Crişana), Alexandru Guiaş (Jurnal bihorean), Octavian Haragoş şi Bogdan Băcilă (Digi 24 Oradea), Florin Budea (jurnalist independent) şi reprezentanţi ai BIHOREANULUI, directorul Mircea Chirilă şi redactorul Adriana Totorean.

Ca să-i ajute pe elevi să-şi facă meseria şi mai bine, BIHOREANUL a cadorisit Logo Paper, cu prilejul acestei sărbători, cu o tastatură şi un mouse wireless, folositoare pentru Smart TV-ul pe care liceenii îl au deja în redacţie, un stick de memorie, dar şi o diplomă marca Bihorel.

Moderată de omul de afaceri Cătălin Popa, reprezentant al Fundaţiei Comunitare Oradea, întâlnirea între jurnalişti şi liceenii-jurnalişti i-a mai avut alături şi pe directorul liceului, Iulius Timar, şi pe directorul AJOFM Bihor, Békési Csaba.

Cei prezenţi au vorbit despre rolul jurnaliştilor în societatea de azi, despre munca pe care o depun aceştia pentru a afla adevărul ori despre intoxicările aduse în spaţiul public prin unele aşa-numite site-uri de ştiri care împrăştie informaţii false, neverificate şi neasumate. Astfel, liceenii au putut afla, de pildă, că trebuie obligatoriu să-şi verifice din mai multe surse informaţiile pe care le prezintă, ori că, dacă vor practica această meserie cu pasiune şi dedicare, în mod cert îşi vor găsi un loc de muncă în redacţiile locale.

Tot cu această ocazie, prin reprezentanta Roxana Trifa, Fundaţia Comunitară Oradea i-a înmânat elevei Adriana Ştiube, redactor la Logo Paper, dar şi una din iniţiatoarele unui proiect înscris în Bursa Talentelor, program anual prin care ONG-ul ajută tineri să strângă bani pentru proiecte gândite de ei, un cec de 13.350 lei. Cu aceşti bani, Adriana Ştiube şi colega ei, Narcisa Dărăban, şi-au propus să cumpere o cameră video şi să facă interviuri cu diferiţi angajatori din Bihor, pentru a prezenta mai multe meserii şi, astfel, să-i inspire pe colegii lor de generaţie în a-şi alege specializarea.

Sărbătoarea liceenilor s-a încheiat cu două momente artistice, susţinute de o elevă care a cântat o doină bihoreană şi de un tânăr care a cântat la tobe, dar şi cu selfie-uri cu liceenii şi jurnaliştii. Firesc, toţi jurnaliştii "acreditaţi" le-au urat liceenilor la cât mai mulţi vizitatori pe site, dar şi să fie protagonişti în corecta informare a publicului. Doar aşa vor face un serviciu societăţii şi lor înşile...