Vă amintiţi de judecătoarea Maria Galeş, de la Curtea de Apel Oradea, cea dovedită de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii că a colaborat cu fosta poliţie politică? Ei bine, recent a primit o sentinţă definitivă şi irevocabilă care atestă că aşa este.

Culmea, după ce timp de 9 ani şi-a încondeiat cunoscuţii cu turnătorii grave, care s-au lăsat cu urmări, Consiliul Superior al Magistraturii susţine că nu are cum s-o sancţioneze! Chit că femeia a semnat pe propria răspundere că n-a colaborat.

"Bârfe" grele

Originară din Vatra Dornei şi nevastă de procuror militar, judecătoarea Maria Galeş, acum în vârstă de 56 de ani, a ajuns la Oradea în 1987. Fostă juristă la întreprinderea Drum Nou, a intrat în magistratură în 1997, iar din 2005 e judecătoare la Curtea de Apel Oradea, cea mai înaltă instanţă locală. În atenţia publică a ajuns anul trecut, după ce Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a descoperit că a colaborat cu fosta Securitate, iar Curtea de Apel Bucureşti a emis o sentinţă care atesta acest lucru.

BIHOREANUL i-a prezentat atunci pe larg povestea. Potrivit CNSAS, Galeş, născută Popanton, a fost recrutată în 1978, la Satu Mare "pentru încadrarea informativă a cadrelor militare din cadrul unităţii MApN în care activa soţul său, precum şi a membrilor familiilor acestora". Pe 21 martie 1978 a semnat un angajament prin care se obliga să depună "eforturi pentru căutarea de informaţii ce interesează securitatea statului".

"Bârfe locale"

Documentele din dosar dezvăluie însă că femeia a povestit mult pe lângă, edificatoare fiind, între altele, turnătoriile despre un profesor cu iniţialele K.K. În 16 noiembrie 1979, tânăra de atunci povestea amănunţit cum bărbatul "se lăuda că face acasă chefuri grozave, că se distrează cu tot felul de prieteni şi fete, că dansează dezbrăcaţi, că se culcă de multe ori cu femei din acestea de la seratele lui, pe care nici nu ştie cum le cheamă". Mai grav, Galeş relata cum se lăuda omul că va fugi în străinătate, criticile pe care acesta le aducea regimului comunist, cât şi vizitele la "prieteni neconformişti" sau "multe manifestări de şovinism".

Pe baza dezvăluirilor CNSAS, Curtea de Apel Bucureşti a concluzionat anul trecut că informaţiile furnizate de Galeş au afectat vieţile celor "turnaţi", îngrădindu-le atât dreptul la viaţa privată, cât şi la libera exprimare. Cu toate că în apărarea sa judecătoarea a încercat să bagatelizeze conţinutul notelor informative, susţinând că datele furnizate de ea nu puteau fi luate în seamă de Securitate, fiind simple "bârfe locale", magistraţii i-au demontat argumentele. "Informaţiile furnizate de pârâtă se refereau la activităţi sau atitudini potrivnice regimului comunist, nu erau simple "bârfe locale". Menţinerea pârâtei ca informator o lungă perioadă de timp, între 1978-1987, contrazice susţinerea acesteia că a furnizat doar informaţii nerelevante", subliniază sentinţa.

Tăcere

Sperând că va găsi mai multă înţelegere la colegii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Maria Galeş a atacat decizia, dar fără succes. Pe 26 iunie 2012, instanţa supremă i-a respins recursul "ca nefondat" şi, cu toate că decizia nu a fost încă motivată, cert e că rămâne irevocabilă.

BIHOREANUL a încercat să o contacteze din nou pe judecătoarea care nici anul trecut nu a vrut să se explice, promiţând însă că va accepta o discuţie la momentul unei soluţii definitive. Dar, fără succes. Cum la instanţă nu a fost de găsit, dată fiind vacanţa judecătorească, reporterul a încercat în repetate rânduri să o caute prin fiica ei, contabilă la Tribunal, dar aceasta nici nu a vrut să audă.

Lustrată sau nu?

Deşi turnătoriile i-au fost grave, soluţia n-o va afecta prea mult în carieră. Căci, deşi legea lustraţiei a fost gândită tocmai pentru a elimina din funcţii colaboratorii fostei poliţii politice, în cazul magistraţilor ea este inoperantă. Practic, singura sancţiune aplicabilă turnătorilor ajunşi judecători sau procurori e că nu mai pot fi numiţi în funcţii de conducere. În lipsa unei legislaţii clare, Consiliul Superior al Magistraturii susţine că nu are cum să sancţioneze un magistrat turnător, şi nici conducerea Curţii de Apel Oradea nu are ce să-i facă.

Totuşi, pentru că judecătorii sunt obligaţi să dea o declaraţie pe propria răspundere, sub incidenţa legii penale, că nu au colaborat în niciun fel cu fosta poliţie politică, iar a ei s-a dovedit o minciună, Galeş s-ar putea alege cu dosar penal pentru fals în declaraţii. Abia atunci ar putea fi dată afară, pentru că un magistrat condamnat pentru o infacţiune nu mai poate rămâne în sistem. Demersul e însă complicat, şi nicăieri în ţară niciun magistrat aflat în această situaţie nu a fost pedepsit. Poate doar dacă se va lipi ruşinea de judecătoarea noastră, să îşi dea - aşa cum ar fi drept - demisia de onoare. Dacă are...