Lipidele sau grăsimile constituie cea mai importantă sursă de energie a organismului și reprezintă aproximativ 15% din greutatea corpului.

Metabolizarea unui singur gram de lipide eliberează 9 calorii. Lipidele provin din alimentație; alimentele bogate în lipide sunt untul, untura, slănina, uleiul, carnea grasă, la fel și dulciurile sau făinoasele care se pot transforma în grăsimi.

Când acestea depășesc concentrațiile normale sanguine, ele se pot depune pe pereții arterelor determinând apariția aterosclerozei, arterele devenind mai strâmte, și putând duce și la apariția anginei pectorale sau a infarctului, în cazul arterelor coronare ale inimii, de exemplu.

De asemenea se pot rupe, provocând hemoragie la nivelul creierului sau al altor organe.

Majoritatea lipidelor sunt depozitate în organism sub formă solidă la nivelul diferitelor organe sau sub piele, iar o mică parte circulă în sânge sub formă lichidă.

ATENȚIE!

Din punct de vedere medical sunt vizate în special lipidele totale, trigliceridele, acizii grași, colesterolul, lipoproteinele. Lipidele totale circulante sunt exprimate în miligrame la 100 ml de ser sanguin, valorile normale fiind între 550 și 750 mg %; o scădere a acestora sub 500 mg este întâlnită în unele boli ale ficatului, subalimentație, hiperfuncția glandei tiroide, în unele afecțiuni acute și după eforturile fizice mari.

Creșterea lipidelor se întâlnește în supraalimentație, în unele boli ereditare ce determină o producție mai mare de lipide la nivelul ficatului, în insuficiența tiroidiană, în diabetul zaharat dezechilibrat, în alcoolism și în stresul psihic puternic (care poate favoriza trecerea lor din depozite în fluxul sanguin).

Trigliceridele sunt lipide mai simple care au un rol energetic important; creșterea lor reprezintă un risc mult mai mare de ateroscleroză; valorile normale se încadrează între 50 și 150 mg%.

Acizii grași sunt de două tipuri: saturați, care se găsesc mai mult în grăsimile animale, și nesaturați, care se găsesc mai mult în grăsimile vegetale; valorile normale sunt între 200 și 400 mg%.

REȚINEȚI!

O metodă de analiză indirectă a lipidelor din organism este măsurarea greutății corporale.

În funcție de greutate și de înălțime, se poate stabili gradul relativ de încărcare lipidică a organismului.

Un criteriu simplu de apreciere este indicele Broca: astfel greutatea ideală în kilograme = înălțimea (în centimetri) minus 100. Astfel o persoană cu o înălțime de 180 cm ar trebui să cântărească 80 de kilograme.

Indicatorul oficial de calculare a greutății corporale ideale este indicele de masă corporală. Acesta se calculează împărțind greutatea (în kilograme) la pătratul înălțimii în metri) și se exprimă în kilograme pe metru pătrat. Din păcate, acest indicator nu reflectă și gradul de acumulare a grăsimilor din organism.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!