Omenirea a lăsat în urmă anul 2020, un an care va rămâne în istorie, din cauza pandemiei de Covid-19, iar aşteptările de la 2021 sunt mari.

Pentru prima zi a anului, există tradiţii şi superstiţii pe care unii le respectă cu sfinţenie.

Românii cred că în ziua de Anul Nou nu trebuie să aibă datorii sau să umble fără bani la ei. De asemenea, nu se dau bani cu împrumut, dar nici alte obiecte.

O altă superstiţie cere ca prima zi din an să nu se scoată nimic din casă, nici măcar gunoiul, la fel cum nu se dă cu mătura prin casă. Fireşte, nu sunt încurajate nici alte treburi casnice: spălatul rufelor, folosirea foarfecii ori cusutul.

Nici somnoroşii nu sunt bine văzuţi în această zi: se spune că cine doarme mult în 1 ianuarie, de Sfântul Vasile, va fi leneş tot anul.

În satele româneşti, obiceiuri pentru ziua de Anul Nou sunt Pluguşorul, Sorcova, mersul cu capra sau Ursul.

Superstiţii în lume

Nu doar românii sunt superstiţioşi. Alba24.ro scrie că în Italia, Anul Nou este întâmpinat printr-un obicei special, care consta în a arunca pe fereastră obiecte vechi, simboluri ale anului care a trecut. Astfel, obiecte de mobilier și haine ajung în strada.

Spaniolii şi portughezii mănâncă obligatoriu 12 boabe de struguri în noaptea de Revelion, iar în Grecia copiii îşi lasă încălţările lângă şemineu, pentru ca Sfântul cel Bun să le umple cu cadouri. Tot în Grecia, în prima zi din an se mănâncă ceva tradițional, vassilopitta, o prăjitură în care este pusa o moneda din argint sau din aur. Cel care găsește monedă va avea noroc tot anul.

În Scoția, Anul Nou este numit „Hogmanay”. În unele sate sunt aprinse suluri de smoala, care apoi sunt lăsate sa se rostogolească pe străzi. Astfel, anul vechi este ars și celui nou îi este permis sa vină.

La fel ca la români, scoțienii cred că vor avea noroc sau ghinion, în funcţie de cine este prima persoană care le intră în casă. Dacă este un bărbat, anul este salvat.