Face teatru, cântă, joacă fotbal. Acum două luni a interpretat pentru prima dată pe scena teatrului din Bucovina natală. Împlinește vârsta maturității. Andrian Locovei ni s-a confesat cu tot cu emoții... (Cl.G.)

- Ești bucovinean, născut în Ucraina, ai studiat la Târgu Mureș și locuiești la Oradea. Cum se amestecă toate identitățile acestea în destinul tău?

- Aș face comparația cu o jucărie dăruită unui copil, pe care el o primește și o descoperă în timp, îi observă culorile, formele, utilitatea. Într-adevăr, e un drum lung pe care l-am parcurs din 1995 până în 2019, un drum aventuros în tot ceea ce presupune arta, dar pe care merg mai departe.

- De ce teatru și nu altceva? De ce Mureș și nu Moscova, să zicem?

- Oportunitatea în acel moment pentru mine a fost Târgu Mureș. A fost o decizie majoră pentru mine atunci, deși nu eram conștient de asta.

- Ai o pasiune despre care lumea știe: muzica. Mai ai și alte hobby-uri?

- Am de fapt două hobby-uri. Unul ar fi muzica, într-adevăr, îmi place orice gen de muzică. Al doilea, mai puțin cunoscut, este fotbalul, pe care din păcate îl cam neglijez; fac parte dintr-o echipă de fotbal pe teren sintetic, Clima Art, și când pot, încerc să împac utilul cu plăcutul. Consider fotbalul ca o soluție de deconectare de la tot ce presupune efortul artistic.

- Ai fost de curând la Cernăuți într-un turneu cu Teatrul „Regina Maria”. Ai ajuns din nou acasă, în locurile natale, ca actor. Cum a fost?

- Când am ajuns la Mureș, în 1995, scopul meu era să mă întorc la Teatrul din Cernăuți și să joc teatru acolo, acasă, să facem o trupă de teatru românesc. Din păcate acest lucru nu s-a putut realiza, nu din cauza noastră, ci din rațiuni politice; cunoaștem cu toții situația Bucovinei în momentul de față. N-am jucat niciodată la Cernăuți până în toamna asta și a fost o seară plină de emoție, la care au contribuit, printre alții, directorul Liceului „Mihai Eminescu”, la care am fost a doua promoție - primul liceu românesc din Bucovina -, părinții mei, cărora le datorez enorm de mult. Îmi amintesc doar flash-uri din acea seară, atât de emoționat am fost. Au fost multe lacrimi, dar de bucurie.

- O să închei cu o întrebare-clișeu, pentru că împlinești o vârstă rotundă. Ce îți dorești pe mai departe?

- În primul rând să fim sănătoși cu toții, dar din punct de vedere moral, uman. Îmi doresc ca familia mea - soția și fiul meu - să îmi fie alături, ca teatrul să meargă bine și să aibă producții de calitate. Sunt un tip pasional în toate, nu-mi place ca lucrurile să treacă pe lângă mine.

Cel mai recent rol al lui Andrian Locovei e în spectacolul „Avalanșa”, care se joacă în 5 și 6 decembrie, de la ora 19, pe scena Teatrului „Regina Maria”.