Anul 2010 pe care tocmai îl încheiem a reprezentat, din punct de vedere juridic, un an al adoptării unor acte normative de maximă importanţă într-un stat. Astfel, în cursul acestui an au fost adoptate şi publicate în Monitorul Oficial cele patru coduri fundamentale: Codul civil, Codul de procedură civilă, Codul penal şi Codul de procedură penală.

Afirm acest lucru deoarece cele patru acte normative reprezintă însăşi coloana vertebrală a oricărui sistem de drept, având o influenţă în viaţa cetăţeanului chiar mai mare decât însăşi Constituţia. În cursul anului 2011, după adoptarea legilor de punere în aplicare, se prefigurează că aceste acte normative fundamentale vor intra în vigoare.

Pentru pregătirea intrării în vigoare a codurilor, a fost adoptată şi a intrat în vigoare la 25 noiembrie 2010 Legea privind accelerarea soluţionării proceselor denumită popular şi "Legea Micii Reforme". Pe de altă parte, la sfârşit de an sunt deja "tradiţionale" modificările aduse Codului fiscal şi Codului muncii. De aceea, la sfârşit de 2010 şi început de 2011 trebuie analizat dacă ţara noastră este pregătită pentru o astfel de reformă fundamentală, respectiv dacă sistemul nostru juridic va putea face faţă intrării simultane în vigoare a celor 4 coduri fundamentale.

Pentru ca fenomenul să fie înţeles corespunzător, astăzi voi prezenta, pe scurt, "istoria" codurilor fundamentale, urmând ca, la începutul anului viitor să prezint aspecte legate de oportunitatea intrării acestora în vigoare. Astfel, codurile noastre fundamentale aflate în vigoare, provin din etape istorice diferite. Codul penal şi Codul de procedură penală au intrat în vigoare în anul 1965 în plină perioadă comunistă, suferind numeroase modificări după anul 1990. Cu toate acestea, structura lor este mult depăşită, astfel încât noile coduri nu pot crea mai multe probleme decât cele aflate în vigoare.

În schimb, Codul civil şi cel de procedură civilă au fost adoptate în timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, fiind în mare parte preluări ale legislaţiei franceze de la acea dată, fiind modificate de puţine ori în decursul timpului, iar practica instanţelor în această materie a fost cea mai constantă din întreg sistemul juridic al României. Până vom analiza impactul noilor coduri vă doresc un 2011 mai prost ca 2012 şi mai bun ca 2010!  La mulţi ani!