​S-a mutat dintr-un colț în altul al țării din dragoste pentru teatru și pentru Ardeal. E familiar cu tot ce înseamnă cultură și are planuri de viitor. De ziua lui, actorul Emil Sauciuc ne-a povestit despre pasiunile sale.

- Te-ai născut în Bucovina și ai ajuns tocmai la Oradea. Cum s-a întâmplat lucrul acesta?

- M-am născut la Dorohoi, în 1956, și am ajuns la Oradea prin repartiție guvernamentală, cum se proceda când am terminat eu facultatea. Am avut trei posturi la alegere și am ales Oradea. Celelalte două erau la Baia Mare și Botoșani...

- Botoșani era lângă casă...

- Mie mi-a plăcut Ardealul dintotdeauna și chiar Oradea, încă din timpul liceului, când am făcut o excursie aici și m-am îndrăgostit de oraș.

- N-ai avut nostalgia locurilor natale?

- Oarecum da, dar călătoream acasă de câte ori aveam ocazia (de altfel de curând am fost la Dorohoi), și-mi astâmpăram dorul de energia locului.

- De ce ai ales să faci teatru? Ai cântat folk, ai făcut film, scrii...

- M-am hotărât să dau la teatru încă din clasa a noua. Patru ani de liceu am avut în minte numai asta. În vremea aceea se intra extrem de greu la facultatea de teatru; când am dat eu examen a fost un singur loc pe toată România. Dacă voiai să devii președinte sau să te faci actor era la fel de greu.

- Ai stat vreo zece ani în Italia, unde ai făcut teatru și film. Cum a fost experiența italiană, pe care ai trăit-o chiar după 1989?

- În Italia, cel puțin în perioada în care am stat eu acolo, actorul, muzicianul sau pictorul era complet abandonat de societate. Se descurca fiecare cum putea. În asemenea condiții, mintea ți-e preocupată de cum să faci rost de bani ca să trăiești, nu de proiecte și gânduri artistice. Și eu m-am descurcat destul de greu. Eu m-am dus acolo ca să cunosc, să asimilez o altă cultură, o altă limbă, aveam curiozitatea omului ținut izolat zeci de ani.

- De ce te-ai întors, după un deceniu în care se presupune că te-ai acomodat?

- M-am întors „de tot”, și mă bucur că m-am întors, pentru că aici am regăsit energia, după care am tânjit zece ani, și o anume liniște. Mi-am regăsit prietenii... În străinătate, orice ai face, tot străin rămâi.

- Ce-ți dorești pe mai departe?

- S-o iau de la început (râde). Să-mi continui activitatea culturală pe mai multe planuri și, cât o să am sănătate și energie, să lucrez.

Pe Emil Sauciuc îl puteți vedea pe scena Teatrului „Regina Maria” în spectacolul Leonce și Lena din 10 decembrie, ora 19.

***

Biletele pentru spectacolele Teatrului Regina Maria pot fi achiziționate la Agenția Teatrului, de marți până vineri, în intervalul orar 12-18, iar în weekend între orele 10 şi 13. Puteţi achiziţiona bilete şi cu o oră înainte spectacol sau online pe www.biletmaster.ro.

Pentru informaţii suplimentare şi rezervări de bilete, vă invităm să sunaţi la numărul de telefon: 0372/368.475.

(Claudiu Groza)