Oameni de toate vârstele s-au adunat, joi, în Piaţa Unirii din Oradea, la festivităţile prilejuite de Ziua Naţională a României. Mulţi dintre ei s-au aşezat încă din timpul manifestării la că lângă biserica Sfântul Ladislau, unde militarii orădeni urmau să împartă 2.700 de porţii de fasole cu ciolan.

"Poporul român a rezistat"

Evenimentul, desfăşurat în zona statuii Regelui Ferdinand, a început la ora 11, când în Piaţă erau deja circa 500 de persoane. Numărul acestora a crescut însă treptat, ajungând la circa 1.500, pe parcursul ceremonialului. 

După primirea oficialităţilor şi salutul drapelului de luptă, a urmat o slujbă religioasă oficiată de episcopul ortodox al Oradiei, PS Sofronie Drincec, şi discursuri ale oficialităţilor.

(foto: Szilagyi Lorand / BIHOREANUL)

Prefectul Dumitru Ţiplea a citit audienţei mesajul premierului Nicolae Ciucă, care a amintit că, odată cu făurirea Marii Unirii din 1 Decembrie 1918, poporul român şi-a câştigat şi dreptul la autodeterminare.

"Tot ce a făurit bun România modernă a făurit prin unitatea de voinţă, când poporul şi elitele sale au avut împreună un obiectiv naţional major. Poporul, teritoriul şi suveranitatea au rămas de atunci pilonii de bază ai statului român. Oricât de grele au fost încercările istoriei, poporul român a rezistat şi s-a dezvoltat, prin unitate. Împreună, românii şi-au apărat teritoriul şi suveranitatea. Împreună au alungat regimurile totalitare care ne-au întunecat istoria timp de jumătate de secol. Ne bucurăm astăzi de statutul de membru al Uniunii Europene, aliat respectat şi de încredere al NATO şi de parteneriate strategice cu alte state care împărtăşesc valorile democraţiei şi statului de drept", a citit Ţiplea.

(foto: Szilagyi Lorand / BIHOREANUL)

Oradea, rol important în unire

La rândul său, istoricul şi profesorul universitar Sorin Şipoş a evocat momentul în care s-a înfăptuit Marea Unire de la 1918. În esenţă, el a arătat că şi atunci vremurile erau complicate, vremuri "în care Europa Centrală explodase pur şi simplu", teritoriul continentului s-a reconfigurat, iar "spaţiul românesc a intrat din plin în această turbină de la finalul primului Război Mondial".

"Românii au avut forţa de a participa la reconstruirea, într-o manieră democratică, onestă, profesionistă şi naţională, a acestei lumi. Contextul internaţional a fost unul favorabil la acea vreme. Românii şi-au asumat atunci să fie în marea naţiune europeană a vremii, să susţină marile valori ale civilizaţiei europene respectând în acelaşi timp drepturile minorităţilor confesionale şi etnice. Unirea de la 1918 este un proces istoric lung, la care generaţie după generaţie şi-au adus aportul. Tocmai de aceea, pentru toţi românii, anul 1918 rămâne ca un an de referinţă în istoria glorioasă a românilor. Un moment la care trebuie să contemplăm în aceste momente", a spus universitarul.

(foto: Szilagyi Lorand / BIHOREANUL)

Festivitatea a cuprins și cântece patriotice, precum "Treceţi, batalioane române, Carpaţii", interpretate de Corala Preoțească a Protopopiatului Ortodox Român din Oradea. 

Recitalul a fost apreciat de orădeni, în special de cei mai mici dintre participanţi, care au fluturat steguleţe tricolore. 

(foto: Szilagyi Lorand / BIHOREANUL)

"Am fost (n.r. - la festivităţile din centrul Oradiei) şi în anii de dinainte de pandemie, atunci ţin minte că a fost şi paradă militară. Dar mie îmi place şi aşa evenimentul...", i-a spus reporterului BIHOREANULUI orădeanca Iulia Pogana.

Ceremonia a continuat cu depunerea de coroane. Între alţii, au depus coroane la statuia Regelui Ferdinand reprezentanţi ai principalelor instituţii precum Primăria Oradea, Prefectura Bihor, Consiliul Judeţean, Garnizoana Oradea, dar şi ai partidelor politice PNL, PSD, UDMR şi USR, respectiv deputaţi şi senatori de Bihor.

Fără Bolojan

Printre oficialităţile prezente s-au numărat primarul Oradiei, Florin Birta (care după încheierea festivităţii s-a dus să-i salute şi să dea mâna cu orădenii prezenţi în Piaţa Unirii), vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Călin Gal şi Mircea Mălan, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, preşedintele USR Bihor şi totodată deputat Silviu Dehelean şi episcopul greco-catolic Virgil Bercea. De asemenea, au asistat la ceremonie subprefecţii Emilian Pavel şi Botházy Nándor. 

(foto: Szilagyi Lorand / BIHOREANUL)

Liderii UDMR Bihor au lipsit, la fel ca-n alţi ani, de la festivităţi. Marele absent a fost însă preşedintele Consiliului Judeţean Bihor şi fostul primar al oraşului, Ilie Bolojan.

La fel ca anul trecut, festivitatea din Piaţa Unirii s-a încheiat fără o paradă militară care să includă și tehnică de luptă. În schimb, orădenii s-au bucurat de o defilare, pe muzică de fanfară, a detaşamentelor de militari din armele Ministerului Apărării şi Ministerului de Interne. 

Printre cei care au asistat la eveniment s-au numărat şi studenţi basarabeni, care au desfăşurat pe un banner alb mesajul unionist "România n-a avut graniţă la Prut". 

(foto: Szilagyi Lorand / BIHOREANUL)

La fasole cu ciolan

Încă din timpul discursurilor, câteva zeci de persoane au început să formeze o coadă lângă biserica Sfântului Ladislau din faţa Primăriei Oradea, unde fusese amenajat un punct de distribuţie gratuită a mai multor porţii de fasole cu ciolan.

La finalul festivităţilor, coada s-a mărit şi s-a întins pe câteva sute de metri, de lângă Primăria Oradea până spre mijlocului Pieţei Unirii, în zona casei ZU. Totuşi, oamenii au aşteptat civilizaţi la coadă, autorităţile amenajând de altfel un culoar cu garduri metalice. "Anii trecuţi erau două puncte de distribuţie şi mergea mai repede. Oamenii sunt liniştiţi, civilizaţi, dar se înaintează greu", a spus Maria Achim, care locuiește în Arad, dar care vine în fiecare an la manifestările de Ziua Naţională din Oradea.

(foto: Szilagyi Lorand / BIHOREANUL)

"Ca şi în anii de dinainte de pandemie, am pregătit 2.700 de porţii de mâncare gătită la cazan de bucătarii noştri. Pentru a ne asigura că ajunge la toată lumea, Primăria a anunţat deja de câteva zile că vor putea fi luate doar 3 porţii pe persoană", a spus un militar care împărţea porțiile.

În centrul oraşului au fost puse şi câteva mese, însă cei mai mulţi au preferat să îşi ducă fasolea cu ciolan acasă.

Românii sărbătoresc, joi, 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, stabilită astfel fiindcă pe 1 Decembrie 1918 s-a hotărât, la Alba Iulia, unirea Transilvaniei, Crişanei şi Maramureşului cu România.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!