Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă a început recrutarea a 200 de muncitori sezonieri, la cules de mazăre în Danemarca şi Portugalia. Aceste locuri de muncă au fost anunţate prin EURES, serviciul european de angajare.

Mai precis, firma Greanpeas caută 100 de muncitori în Danemarca, care vor lucra între lunile iunie şi octombrie 2019, şi tot atâţia în Portugalia, între lunile martie şi iunie 2019. În ambele ferme se va lucra şase zile pe săptămână.

În Danemarca, cazarea se va face în rulote, într-un camping care are bucătărie, sală de mese, toalete, baie cu duşuri şi maşini de spălat, internet. Taxa de cazare plătită de lucrător pe zi este de 8 euro şi acoperă inclusiv gazul, apa şi electricitatea. Transportul dus-întors România-Danemarca este în sarcina muncitorului. Pentru transportul de la locul cazării la locul de muncă sau pentru cumpărături, angajatorul va pune la dispoziţia lucrătorilor un autobuz, contracost pentru 1,5 euro/zi/persoană. Opţional, lucrătorii pot să îşi aleagă alt mijloc de transport la locul de muncă. 

În Portugalia, cazarea se face în case echipate cu toate utilităţile, contra unui preţ cuprins între 100 şi 120 de euro, cu tot cu utilităţi. Transportul dus-întors România-Portugalia este plătit de angajator, urmând să recupereze banii din salariile plătite angajatului. Transportul de la locul cazării la locul de muncă este gratuit, fiind asigurat de către angajator. Mai multe informaţii despre cazare şi transport se găsesc pe site-ul My-greenpeas.com.

În ambele ţări, plata se va face în funcţie de cantitatea de mazăre culeasă. În Danemarca, salariul este de 0,6 euro brut/kg+12,5% alocaţie de concediu. "Impozitul şi contribuţiile sociale se vor deduce din salariu conform legislaţiei daneze. Mai multe informaţii despre impozite: www.skat.dk", se arată în anunţul publicat de AJOFM Bihor.

În Portugalia, salariul minim/lună/persoană, pentru 173 de ore de lucru, este de 700 euro brut. Dacă se culege mai mult de 1950 kg în 173 de ore, se va plăti, pentru fiecare kilogram cules în plus, 0,30 euro/kg, ca bonus. Impozitul şi contribuţiile sociale se vor deduce din salariu conform legislaţiei portugheze.

Bihorenii care vor să aplice trebuie să aibă minim 18 ani şi să fie apţi de munci fizice grele, indiferent de climă. Cunoştinţele minime de limba engleză reprezintă un avantaj.  

Doritorii trebuie să trimită un CV model Europass, în limba română sau engleză, cu poză inclusă, pe adresa de e-mail: work@greenpeas.dk.Selecţia va avea loc în prima jumătate a lunii decembrie, la Slatina. 

Informaţii suplimentare pot fi obţinute de la consilierul Eures din cadrul AJOFM Bihor, Simona Burdean (str.Transilvaniei, nr.14, Oradea sau la telefon: 0259.433.346).