Noaptea de duminică spre luni e una dintre cele mai aşteptate nopţi pentru copiii cuminţi, care şi-au pregătit ghetuţele pentru a primi daruri. Doar câteva ore mai sunt până vine Moş Nicolae.

Cunoscut şi drept "Făcătorul de minuni", Sfântul Nicolae, patronul Greciei, Rusiei şi al multor oraşe din apusul Europei, este unul din cei mai populari sfinţi ai creştinătăţii, datorită multelor minuni săvârşite atât în timpul vieţii, cât şi după moartea sa. El a păstrat şi rolul de Moş pentru copii.

Sfântul Ierarh Nicolae s-a născut în localitatea Patara din Asia Mica, în a doua jumătate a secolului 3, fiind cunoscut drept un mare apărător al ortodoxiei. La primul sinod ecumenic ţinut, în anul 325, la Niceea, Nicolae a condamnat erezia lui Arie, conform căreia Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale.

Îngrijorat de o posibilă ruptură care putea avea loc în Biserică, Nicolae i-a dat lui Arie o palmă, gest de la care a rămas obiceiul ca pe 6 decembrie, cei neascultători să fie loviţi cu joardă în semn de avertisment.

Tradiţia cere ca nuieluşa să fie musai de măr. După ce a fost lovit neascultătorul, nuieluşa se pune în apă, iar dacă va înflori până la Crăciun, înseamnă că Sfântul Nicolae "a mijlocit" iertarea celui care a fost lovit. Iar, pentru că după mustrare se cere mângâiere, Sfântul Nicolae a rămas în istorie pentru că a făcut multe daruri săracilor, i-a liniştit pe cei întristaţi şi a vindecat, cu putere de la Dumnezeu, pe bolnavi.

Moş Nicolae mai e numit, în Transilvania, Sân-Nicoară, fiind cel mai popular sfânt din Ardeal. Se spune că iarna începe odată cu sărbătoarea de Moş Nicolae, care bătrân fiind, îşi scutură barba, aducând astfel prima zăpadă.

Peste 800.000 de români îşi vor serba, luni, onomastica.