Pentru prima oară, Universitatea din Oradea a celebrat, vineri seară, concomitent cu alte instituţii de cercetare din Uniunea Europeană, Noaptea Cercetătorilor 2013. Astfel, cercetătorii şi-au mutat laboratoarele în sala polivalentă a instituţiei, pentru a arăta la ce muncesc, dincolo de studii şi articole ştiinţifice.

Vizitatorii, în cea mai mare parte părinţi cu copii, dar şi elevi, şi-au putut testa echilibrul la un aparat anume conceput şi au aflat cum funcţionează o cameră de termoviziune. Partea masculină, tătici şi copii deopotrivă, a studiat cu interes o maşinuţă-robot care poate parcurge un traseu urmărind o linie neagră, realizare a cercetătorilor Facultăţii de Inginerie Managerială şi Tehnologică, în timp ce mămicile au gustat ceaiurile cu antioxidanţi produse la Facultatea de Protecţia Mediului.

Aceeaşi facultate a prezentat şi un suc de mere 100% natural, produs în parteneriat cu firma Prototera. "Ideea este de a obţine un suc cu o capacitate ridicată de antioxidanţi. Pentru asta, am studiat momente diferite de recoltare a merelor", a explicat conferenţiarul Vasile Laslo.

Interesantă a fost şi masa de masaj concepută de cercetătorii Facultăţii de Medicină, aparat care relaxează vertebrele şi în doar 15 minute îl odihneşte pe cel care îl foloseşte cât într-o noapte întreagă.

De asemenea, vizitatorii l-au putut urmări în acţiune pe campionul olimpic la tir cu arcul Alin Moldovean, invitatul special al serii, care le-a vorbit şi despre cât de importantă este cercetarea ştiinţifică pentru reuşita în sport.

La alte standuri, copiii au putut şi să-şi testeze cunoştinţele în diferite jocuri gândite de organizatori, dar şi să afle cum să prevină infracţiunile de tot felul de la criminaliştii Poliţiei bihorene. Muzeul Ţării Crişurilor şi-a prezentat, la rându-i, cercetările arheologice şi speologice, iar pentru a anima vizitatorii, zeci de copile au făcut demonstraţii de gimnastică ritmică.

Rectorul Constantin Bungău le-a promis tuturor participanţilor că Noaptea Cercetătorilor va deveni o tradiţie la Universitatea din Oradea.