Echipa României s-a impus sâmbătă seara, la Arena Antonio Alexe, cu scorul de 30-22, după ce la pauză a condus cu 18-14, în faţa echipei Slovaciei şi s-a calificat la pas pentru turneul final al Campionatului Mondial, care va avea loc în luna decembrie. În tur, echipa naţională a câştigat meciul în deplasare cu 23-21.

Deşi se află în reconstrucţie şi i-au lipsit şi câteva jucătoare, accidentate, echipa României s-a comportat bine pe parcursul acestui joc, conducând de la început şi până la sfârşit. Pe final, având deja o diferenţă confortabilă pe tabelă, antrenorul Gheorghe Tadici a trimis în teren şi rezervele.

Cea mai bună marcatoare în acest joc a fost Adriana Ţăcălie, autoare 11 goluri, în timp ce de la oaspeţi s-a remarcat în special Alzbeta Tothova, cu 7 reuşite trecute în cont.

De precizat că selecţionerul Tadici a trimis-o în poartă pe Paula Ungureanu în prima repriză, în timp ce în repriza secundă a apărat Mirela Nichita, ambele având o prestaţie foarte bună şi fiind îndelung aplaudate de public.

"Mă bucur de evoluţia fetelor din acest joc. Sunt fete muncitoare, care acceptă disciplina. Atmosfera a fost foarte frumoasă de pregătire. Au acceptat în această perioadă şi câte două antrenamente pe zi. Au venit la pregătire ori de câte ori a trebuit şi rezultatul se vede prin puterea de luptă şi prin omogenizarea pe care am reuşit-o în condiţiile în care avem multe debutante", a declarat, la final, selecţionerul echipei României, Gheorghe Tadici.

"Nu pot să fiu fericit însă până când şi băieţi o vor lua pe drumul echipei feminine. Astăzi a fost o confirmare că noua echipă a României e orientată către performanţă. Sper s-o realizeze în anii următori, în aşa fel încât să ajungă la Olimpiada din Brazilia, unde ştiţi că este drumul final al acestei echipe. Evoluţia de astăzi m-a impresionat prin determinarea echipei. Vreau să remarc prezenţa unui public cunoscător, care a fost într-adevăr al optulea jucător de pe teren şi sunt convins că echipele naţionale ale României vor mai reveni la Oradea", a spus, la final, la rândul său, preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Cristian Gaţu.

"Ne aşteptam să fie un meci foarte greu, şi echipa Slovaciei a venit aici să-şi joace şansa. Toată echipa ne-am mobilizat bine, mai ales după meciul din deplasare, care n-a fost chiar foarte bun", a declarat cea mai bună marcatoare a jocului Adriana Ţăcălie.

Echipa României este singura formaţie din lume calificată la toate ediţiile turneului final al Campionatului Mondial de handbal feminin.

În alte partide din manşa a II-a a barajului de calificare la Campionatul Mondial de handbal feminin, desfăşurate sâmbătă seara, Polonia a învins Suedia cu 32-31 şi a furnizat surpriza, calificându-se pentru turneul final, iar Cehia a dispus cu 26-21 de Islanda şi, de asemenea, a obţinut calificarea.


România - Slovacia 30-22 (18-14)
Marcatoare România: Ţăcălie 11 goluri (6 din 7 metri), Brădeanu 4, Pintea 4, Nechita 4, Buceschi 3 (1), Chiper 2 (1), Agrigoroaie 1 şi Marin 1 gol.
Principale marcatoare Slovacia: Tothova 7 (4), Jakubisova 5, Michnova 3 şi Szollosiova 3.