Participant la dezbaterile de la cea de-a doua ediţie a PadişFest, primarul comunei Pietroasa, Cornel Pîlea, a promis că va începe amenajarea unui camping în zona Glăvoi, primul pas fiind montarea unor toalete ecologice pentru turiştii care urcă aici.

De altfel, necesitatea amenajării unui loc de campare a fost subliniată de toţi participanţii la festivalul din Munţii Apuseni. "Cu privire la Glăvoi, participanţii la dezbatere şi-au exprimat dorinţa realizării unui camping amenajat care însă să respecte toate condiţiile de conservare a biodiversităţii şi peisajului. Totodată, s-a constatat că există o serie de paşi de urmat în direcţia unui camping şi că procesul se arată ca fiind unul de durată", au trasmis organizatorii PadişFest, adică membrii Asociaţiei Compas, vineri, într-un comunicat în care fac bilanţul evenimentului.

De asemenea, arată ONG-ul, o altă concluzie a dezbaterilor de la PadişFest a fost că se doreşte dezvoltarea unităţilor de cazare la baza platoului, adică în Boga, Arieşeni, Vârtop, şi un turism cu impact redus în mediu în zona Padiş. "Orice dezvoltare a infrastructurii turistice are ca limitări accesul la apă şi la utilităţi, extrem de dificile în zona Padiş", explică organizatorii PadişFest.

Peste 400 de persoane au urcat, weekend-ul trecut, în Padiş, pentru a participa la festivalul menit să găsească soluţii pentru dezvoltarea turistică şi totodată durabilă a acestei zone. Publicul a fost mai numeros decât la ediţia de anul trecut, în ciuda faptului că vremea a fost nefavorabilă şi în toate cele trei zile a plouat.

PadişFest a fost organizat prin proiectul "Zilele Parcului Natural Apuseni’’, coordonat de Asociaţia Compas în parteneriat cu RNP-Romsilva Administraţia Parcului Natural Apuseni R.A. Proiectul este finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România prin Programul Spaţii Verzi, şi a fost derulat în parteneriat cu Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor, Primăria Comunei Pietroasa şi sponsorizat de Faist Mekatronic, Farmacia Procardia şi Aura.