După mai bine de doi ani de lucrări, Valea Crişul Mic, care izvorăşte dintre casele din Episcopia şi trece prin Borş în Ungaria, a fost "îngropată" sub o casetă de beton.

După modelul întubării altor pârâuri din oraş, Administraţia Bazinală Apă Crişuri a ales să îngroape micuţa vale pe o lungime de 1,3 kilometri, iar peste canalul de beton Primăria a amenajat o pistă de biciclete. Pistă care, în viitor, va lega Oradea de Berettyoujfalu.

Vara secat, toamna inundat

Amenajarea Văii Crişul Mic a fost realizată cu fonduri europene, proiectul costând peste 12,7 milioane lei. Execuţia a început în aprilie 2011, iar lucrarea va fi predată la sfârşitul acestei săptămâni. "Pe timp de vară, cursul de apă era aproape secat, dar în septembrie şi în mai ne crea probleme, pentru că se revărsa", explică directorul tehnic al ABA Crişuri, Pasztor Sandor.

În cei doi ani de şantier, pârâul a fost "închis" în beton pe o lungime de 1,3 kilometri, albia văii a fost refăcută pe 12,1 km, iar malurile consolidate de-a lungul a 8 kilometri. Rezultatul? Revărsarea Crişului Mic va fi doar o amintire.

Pistă internaţională

În plus, de-a lungul cursului de apă au fost plantate mii de sălcii, care vor forma un culoar verde până la graniţa cu Ungaria, iar peste canalul betonat Primăria a amenajat o pistă de biciclete. "E prima pistă adevărată din Oradea, pentru că o pistă nu trebuie să fie trasată la marginea a patru benzi de şosea", precizează Pasztor. Dar, garantează directorul, nu va fi ultima cale de acest fel "conformă", bicicliştii putând să circule în curând la fel şi peste pârâul Adona, aflat în curs de întubare, dar şi pe malul Peţei.

Pista de pe Crişul Mic va fi legată cu cea de 35 de kilometri care va lega Oradea de Berettyoujfalu, proiect în valoare totală de 6,2 milioane de euro demarat în urmă cu doi ani, şi la care lucrările au demarat efectiv săptămâna trecută. Pista va porni din Oradea şi, în paralel cu drumul E60, va traversa localităţile Borş (din România), Biharkeresztes, Mezopeterd şi Berettyoujfalu (din Ungaria), urmând să fie finalizată în termen de 12 luni, adică până cel târziu în martie 2014.