Poftiţi la aventura orădeană! Aşa îi ademeneşte pe localnici şi pe turişti Alex Trandafir, un licean în vârstă de 17 ani care organizează tururi ghidate prin centrul oraşului. Anume gândite chiar de el, vizitele sunt un periplu în care curioşii află cum s-au construit clădirile Art Nouveau şi cine au fost oamenii de seamă ai oraşului.

Alex face ghidaj turistic voluntar şi gratuit, pentru că este pasionat deopotrivă de turism şi de Oradea. În plus, e un profesionist, deoarece are deja diplomă de ghid turistic. Ştie de pe acum că acesta este domeniul în care vrea să lucreze şi e convins că oraşul său natal are un viitor strălucitor...

O pasiune

Deşi este elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, într-o clasă de profil mate-info bilingv, Alex Trandafir nu visează la salariile mari din IT. Ambiţia lui este să le facă pe plac turiştilor! "De când eram mic mă pasionează geografia şi turismul. Când văd un versant de munte, deja mă gândesc ce amenajare turistică i s-ar preta", spune adolescentul.

Atât de pasionat este încât, de îndată ce a împlinit 16 ani, vârsta minimă pentru participarea la cursuri de ghid turistic, s-a dus la Cluj, să se şcolească. Cu diploma în buzunar, a revenit acasă, dornic să înceapă munca! "Ştiam că în Oradea nu sunt mulţi ghizi locali. Aşa am decis, vara trecută, să lansez OradeAdventure", spune Alex.

Oradea la pas

Cu sprijinul a doi prieteni, a făcut un site şi o pagină de Facebook, unde a anunţat ghidaje turistice săptămânale, la care oricine poate participa, gratuit. Alex a gândit singur tururile, după ce a citit mult despre istoria oraşului şi despre arhitectura clădirilor.

"Am stat şi m-am gândit ce ar trebui să vadă un turist în Oradea şi aşa am conceput fiecare tur". Turiştii sau localnicii care merg pe mâna lui fac cunoştinţă cu cele mai importante biserici, monumente istorice, muzee şi sinagogi, în plimbări care durează între o oră şi jumătate şi patru ore. Vara trecută, tururile au prins bine la public: timp de trei luni, în fiecare săptămână Alex a avut cel puţin câte 10-15 curioşi în grup.

În fiecare joi

Cum a venit din nou vremea bună, Alex şi-a reluat activitatea de ghid. Începând din 6 mai, în fiecare joi, de la ora 16.30, îi aşteaptă pe doritori la statuia lui Mihai Viteazul, din Piaţa Unirii, pentru a porni în plimbare prin oraş. "Nimeni nu trebuie să plătească nimic, dar îi rugăm pe doritori să se înscrie înainte de tur, fie pe Facebook, fie telefonic", spune Alex.

În plus, în curând, tânărul va lărgi oferta şi cu tururi în afara oraşului, dorind să-i ducă pe turişti la Betfia, să le arate avenul unde trăieşte o uriaşă colonie de lilieci, precum şi împrejurimile.

La cerere, pregăteşte şi tururi private, contra cost, dar ghid pentru acestea este tatăl său, deoarece nefiind major, tânărul nu poate cere bani pentru acest serviciu. "Şi tata a făcut şcoala de turism în tinereţe. Cred că de la el am şi moştenit pasiunea", mărturiseşte tânărul.

Profu’ Alex

Alex nu are doar preocupări legate de turism. În paralel, coordonează un club de meteorologie la Colegiul Gojdu, pe care tot el l-a dotat cu o staţie meteo şi cu un generator de mini-fulgere. "Când eram în clasa a V-a, am văzut o tornadă în Băile Felix, ceea ce m-a impulsionat să învăţ meteorologie. Am citit foarte mult, ca să învăţ să fac şi prognoze", explică elevul.

Dornic să le împărtăşească şi colegilor mai mici această pasiune, ţine săptămânal workshop-uri. "Ştiu că adesea profesorii nu ştiu cum să-i abordeze pe elevi, pentru ca ei să înţeleagă ce li se predă. Încerc să suplinesc acest neajuns", spune tânărul.

În plus, în calitate de preşedinte al clubului Leo Black Eagle, o organizaţie de voluntariat pentru liceeni, Alex militează şi împotriva risipei alimentare. Periodic, merge în liceele din Oradea, ca să le explice colegilor de ce nu ar trebui să mai arunce mâncarea.

Planuri mari

Chiar dacă are un program aglomerat, adolescentul nu se plânge. "Nu pun accent pe notele de la şcoală, ci pe experienţele trăite", spune Alex. Totuşi, se ţine şi de carte, pentru că vrea să studieze în Marea Britanie, la o facultate pe care încă nu a ales-o.

După absolvire, Alex promite să revină acasă, fie ca specialist în turism, fie ca profesor de geografie. "În mod cert mă întorc la Oradea, pentru că îmi place foarte mult oraşul nostru. În plus, are un potenţial uriaş, nu doar turistic. Peste 10-15 ani oraşul va arăta foarte bine, iar să locuieşti aici va fi o plăcere", e convingerea sa. Cu tineri ca el, Oradea chiar are un viitor promiţător...