La iniţiativa senatorului UDMR de Bihor Cseke Attila, Senatul României a aprobat, luni, fără niciun vot împotrivă, introducerea unor noi articole în legea referitoare la actele de stare civilă.

Astfel, notează G4Media.ro, cetăţenii minoritari vor putea să ceară ca ceremonia de căsătorie să fie făcută în limba maternă. De asemenea, aceştia vor putea solicita să li se elibereze certificate bilingve de naştere, căsătorie sau deces.

Cele două articole introduse în proiect de Comisia pentru administraţie publică din Senat, la iniţiativa senatorului Cseke:

- Persoanele care aparţin minorităţilor naţionale pot solicita celebrarea căsătoriei în limba lor maternă, cu condiţia că ofiţerul de stare civilă sau cel care oficiază căsătoria să cunoască această limba.

- Serviciul public comunitar local de evidenţă persoanelor sau, după caz, ofiţerul de stare civilă din cadrul primăriei unităţii administrate teritoriale, eliberează, la cererea persoanei în cauză, aparţinând unei minorităţi naţionale, certificate de naştere, căsătorie sau deces, bilingve, pentru care formularul tipizat, alături de limba română, este întocmit şi în limba minorităţii naţionale respective.

Proiectul de lege vizează modificarea şi compIetarea Legii nr.119/1996 cu privire la actele de stare civilă. După Senat, proiectul va ajunge în Camera Deputaţilor, cameră decizională.