Directorul Muzeului Ţării Crişurilor, profesorul Aurel Chiriac, specialist în istoria artei, nu va mai preda la Universitatea din Oradea.

Chiriac a împlinit vârsta de pensionare în 2016, dar la acea vreme a primit acceptul Senatului universitar să mai rămână la catedră încă un an. Acum, când a depus o nouă cerere, pentru a putea preda şi în anul universitar 2017-2018, senatorii i-au spus pas.

Pentru că nu este conducător de doctorate la Universitatea din Oradea, o condiţie obligatorie prevăzută de regulamentele Universităţii pentru a putea păstra la catedră un profesor care a ajuns la vârsta de pensie, Chiriac a înaintat o cerere de derogare de la regulament.

Solicitarea sa avea şi avizul Facultăţii de Arte, unde el predă, ba chiar este singurul cadru didactic care ar putea coordona doctoranzi şi în ultimii ani a coordonat doctoratele a zece colegi de-ai săi din Departamentul de Arte Vizuale. În cererea sa, Chiriac a precizat însă că în momentul de faţă Universitatea nu are o Şcoală Doctorală în Arte, că a primit acceptul Şcolii Doctorale de Istorie ca din toamnă să predea acolo, dar şi că el coordonează doctoranzi la Timişoara.

În şedinţa de luni, Senatul a dezbătut cererea de derogare şi a votat să nu-i dea curs. "Nu respectă procedura şi nu putem oferi derogări", a declarat, marţi, pentru BIHOREANUL, cancelarul Senatului, Daniel Paşca. Din cei 56 de senatori prezenţi la şedinţă, 22 au votat împotrivă, 7 pentru derogare, în timp ce 27 s-au abţinut.

În aceeaşi şedinţă, alţi doi pensionari au primit acceptul senatorilor să mai predea în următorul an universitar. Este vorba de Teodor Leuca (fost decan al Facultăţii de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei) şi Nagy Ştefan (profesor la aceeaşi facultate). În timp ce Leuca este conducător de doctorat, Nagy a primit acceptul deoarece împlineşte vârsta de pensionare în timpul următorului an universitar.