Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Bihor a organizat pe 16 august, la Roşia, ediţia cu numărul trei a Festivalului viorii cu goarnă "Dorel Codoban", concurs dedicat maestrului făuritor de higheghi cu acelaşi nume, care a decedat în 2011.

În concurs s-au înscris instrumentişti amatori cu vârste între 15 şi 50 de ani, care ştiu mânui cu iscusinţă vioara cu goarnă. După recitalurile acestora, juriul, condus de instrumentistul Gheorghe Căbuţa, zis Stângaciu, a stabilit câştigătorii, marele premiu fiind ridicat de Alexandru Lăcătuş din Tulca. Acesta a primit o vioară cu goarnă făurită de meşterul Marius Mihuţ din Cihei.

Premiul I a fost adjudecat de Călin Cionca din Ştei, premiul al doilea de Ioan Covaci din Dobreşti, iar premiul al treilea de Florin Morar din Luncşoara.

De asemenea, pe scena festivalului au evoluat şi ansambluri folclorice din Roşia, Borumblaca, Ştei, Şuncuiuş şi Luncşoara, precum şi tinerii solişti vocali: Violeta Gherman, Vlad Ştef, surorile Tomele, Monica Blaga, Andreea Codrean, Florina Morar, Daniela Rada, Roşieniţele, Alexandru Haiduc, Raul Leuca, Bianca Popa, Andreea Zăvoian.