Iniţiat în urmă cu opt ani de românii din Salonta, Festivalul Sarmalelor a stârnit şi toamna aceasta interesul nu doar al salontanilor şi locuitorilor comunelor din jur, ci şi al multor orădeni care au vrut să se bucure de încă o duminică senină şi caldă.

Participanţii la sărbătoarea din Parcul Maria au putut gusta din sarmalele pregătite de echipe ale doamnelor din oraş, ale comunelor din împrejurimi - Avram Iancu, Ciumeghiu, Ghiorac, Mădăras, Tinca, Tulca -,precum şi de o echipă a Restaurantului Millenium. Cele mai harnice şi inimoase au fost 23 de salontance care începând din zori au trudit pentru a face 9.000 de sarmale din cele 16.000 oferite în total participanţilor.

Încă de la ora 11.00, după ce gospodinele din oraş şi bucătarii din comunele învecinate au aprins focul sub oale, pe scena din Parcul Maria au oferit recitaluri de muzică şi de dansuri populare, până seara, ansamblurile Ardeleanca din Tulca, Mărţişorul din Avram Iancu, Veteranii din Arad şi Cununiţa din Mădăras, precum şi interpreţii Mădălina Ilea, Bianca Popa, Elena Ioana Mihuţu, Maria Alexandra Secan, Adina Lezeu, Flavia Sferle, Andrada Tulvan, Monica Blaga şi Sandu Condoroş, cu toţii colaboratori ai Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din Bihor.

Cel mai mare festival de acest fel din ţară şi cel mai important eveniment al românilor din zona Salontei, Festivalul Sarmalelor a atras şi numeroşi orădeni, nu doar datorită preparatului învelit în foi de varză pe care îl revendică aproape toate popoarele din Balcani, ci şi graţie locului în care se desfăşoară, Parcul Maria din Salonta fiind cel mai frumos din judeţ după cele din Oradea, dar având în plus particularitatea amprentei date de o biserică din lemn, o casă tradiţională şi un hambar strămutate aici, ansamblul fiind un adevărat muzeu românesc în aer liber.

Pe lângă faptul că au putut mânca sarmale şi mititei, cărora să le facă loc cu palincă şi să-i stingă apoi cu bere rece, participanţii care au cumpărat bilete de tombolă au contribuit şi la o faptă bună.

De fapt la două, deoarece încasările sunt oferite de organizatori, anul acesta, unui adolescent de 14 ani cu hemipareză bastică survenită în urma unei hemoragii meningo-cerebrale, a cărui ulltimă operaţie a costat 10.000 euro şi care mai are nevoie de intervenţii chirurgicale de multe alte mii de euro, precum şi unei fete de clasa a VIII-a şi frăţiorului  ei rămaşi fără mamă în urmă cu o lună. "Nimic nu le poate lua durerea, dar încercăm să le îndulcim puţin începutul de an şcolar", a explicat Ioan Sala, unul dintre organizatori.

După premierea autorilor celor mai bune sarmale şi a voluntarelor care le-au împărţit la mese, de pe scenă au fost eliberate spre cer 60 de baloane în cele trei culori ale steagului ţării, spectacolele au continuat cu muzică şi dansuri până seara, în program fiind incluse şi focuri de artificii.

De remarcat că Festivalul Sarmalelor este organizat şi finanţat de persoane private din Salonta şi din împrejurimi, ajutaţi de câteva firme (precum fabrica de mobilă ADA din oraş şi societatea Alverosal din Mădăras, care au oferit premiile pentru tombolă, o betonieră şi scări din aluminiu), contribuţia Primăriei locale şi a Consiliului Judeţean fiind simbolice.