La Santăul Mare va fi deschis un nou punct de trecere a frontierei în Bihor. Punctul va fi deschis ocazional pentru "efectuarea unor transporturi de materiale de construcţii", scopul fiind acela de a reduce aglomerările de autovehicule de mare tonaj în celelate puncte de graniţă.

Decizia a fost luată, vineri, în urma unei întâlniri între chestorul general Ioan Buda, şeful Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră Române, şi general maior de poliţie Halmosi Zsolt, adjunctul şefului Inspectoratului General al Poliţiei Ungare, care s-a desfăşurat la frontiera Borş - Artand.

Potrivit unei informări transmise de IGPF, în cadrul întâlnirii "au fost dezbătute probleme actuale înregistrate la frontiera comună, respectiv aspecte ce vizează desfăşurarea traficului prin punctele de trecere de la frontiera româno-ungară şi au fost identificate soluţii concrete care să atingă obiectivele celor două state şi care să ducă la fluidizarea traficului de călători şi mijloace de transport internaţional".

Luând în considerare necesitatea degrevării traficului mijloacelor de mare tonaj prin punctele de frontiera deschise la graniţa comună, autorităţile de frontieră au convenit deschiderea ocazională a unui punct de trecere între localităţile Santăul Mare (România) şi Nagykereki (Ungaria), "în scopul efectuării unor transporturi de materiale de construcţii, urmând ca în perioada următoare să se stabilească măsuri concrete pentru operaţionalizare".

Contractată de BIHOREANUL, subcomisarul Loredana Chifor, din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, a confirmat că este vorba despre "camioanele care vor transporta piatră pentru autostrada din Ungaria". Detaliile privind zilele în care punctul va fi deschis urmează să fie stabilite și anunțate.

După cum se ştie, Ungaria are restricţii privind traficul greu la diverse sărbători şi în weekend (de sâmbătă seara până duminică seara), aşadar, aproape întotdeauna, după ridicarea restricţiilor se formează aglomerări la frontierele României cu Ungaria, şoferii de camioane aliniindu-se să iasă din ţară.