Casa Corpului Didactic îşi extinde flota digitală. În 5 octombrie, zi consacrată în toată lumea drept Zi Internaţională a Educaţiei, sub egida Casei Corpului Didactic (CCD) Bihor, se lansează site-ul www.schoolbit.ro, care reuneşte oameni, proiecte şi evenimente din sfera educaţiei.

SchoolBit ţine să aducă la aceeaşi masă profesori, elevi, părinţi şi instituţii interesate de tema pregătirii permanente, într-o lume în care noul se erodează rapid.

Egalitate între voci

"Deşi contextul actual condiţionează multe activităţi, profesorii şi elevii lor lucrează, creează şi construiesc în continuare, participă la întreceri, competiţii şi concursuri, scriu cărţi, recenzii şi eseuri, călătoresc pentru a reveni acasă cu o experienţă care i-a îmbogăţit şi pe care sunt gata să o disemineze. SchoolBit - care se autodefineşte ca jurnal digital al CCD Bihor, ne spune directoarea acestei instituţii, prof. Mioara Ţigan - şi-ar dori să reunească aceste resurse de creativitate şi inovaţie, ai căror vectori sunt oamenii şcolii", se arată într-un comunicat de presă al CCD.

Configuraţia de tip blog a acestui site, realizat sub coordonarea prof. Nicolaie Ardelean, a fost concepută să asigure deplina egalitate între voci – locul catedrei, tribunei şi al băncii este luat de masa rotundă, iar ierarhia nu mai e verticală, ci distribuită democratic, pe nuclee aflate în reţea. 

Pe agenda CCD Bihor se află şi lansarea unui periodic trimestrial, "Paperless", al cărui prim număr este deja definitivat.

Primele articole

Primele postări pe SchoolBit prezintă reportaje ale unor profesori parteneri în proiecte de mobilitate Erasmus+, care au participat la diverse training-uri în ţări din Europa de Vest, pe parcursul acestui an.

Cititorii vor găsi informaţii despre cursuri iminente pentru perfecţionarea cadrelor didactice, în domeniul educaţiei financiare sau pentru gestionarea fenomenului de violenţă în şcoli, de pildă, alături de eseuri semnate de profesori sau de adolescenţi cu condei, care şi-au încredinţat deja cu generozitate textele acestei platforme.

Multe dintre aceste materiale sunt scurte avanpremiere ale unor subiecte care vor fi abordate pe larg şi ilustrate mai amplu în periodicul Paperless; acesta va avea şi un tiraj tipărit, gândit astfel încât să nu greveze bugetul instituţiei şi nici pe al celor care vor dori să-l aibă în format fizic.

Poftiţi şi citiţi!

Toate aceste informaţii, scrise într-un stil alert, concis şi stimulativ, vin îmbrăcate într-o haină vizuală contemporană, în ton cu exigenţele unei lumi în schimbare accelerate, în care să se poată recunoaşte şi nativii digitali, elevii aflaţi acum pe băncile şcolii, dar cu reverenţa necesară în raport cu experienţa şcolii clasice şi a maeştrilor săi.

Puteţi răsfoi SchoolBit fie pe site-ul omonim, fie prin intermediul site-ului Casei Corpului Didactic Bihor, www.ccdbihor.ro, unde veţi găsi un buton dedicat.

"Invităm cadrele didactice şi elevii şcolilor din municipiu şi din judeţ să-şi împărtăşească ideile, proiectele şi experienţele, trimiţând materiale pe adresa de e-mail schoolbit@ccdbihor.ro, astfel încât acestea să fie postate cu promptitudine şi să aibă parte de vizibilitatea pe care o merită. Cu sau fără lockdown, School (Bit) must go on!", a mai transmis CCD.