Prima ediţie a Conferinţelor Dilema Veche la Oradea, patronate de cea mai citită revistă de cultură din România, a debutat, joi seară, la Sinagoga Sion, care s-a umplut de curioşi. Tema aleasă a fost "Comedia lumii", însă nu s-a făcut stand-up comedy... 

Mai în glumă, mai în serios... 

Moderat de Sever Voinescu, redactorul-şef al revistei Dilema Veche, evenimentul i-a avut protagonişti pe prof. univ. dr. Daniel David, recunoscut psiholog, autorul a numeroase lucrări de specialitate şi rector al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Adriana Babeţi, profesor de literatură comparată la universităţile din Timişoara şi Bucureşti, şi George Banu, teatrolog şi profesor emerit la Sorbonne Nouvelle din Paris, unde este şi stabilit. 

Din sală i-a ascultat, alături de orădeni, şi actorul Marcel Iureş, care va juca două spectacole pe scena Teatrului Regina Maria în cadrul aceluiaşi eveniment. 

Primul pe scenă a fost Daniel David, care a ţinut să lămurească de la început că nu va face stand-up comedy, căci, a spus el, primise impresia discutând cu unii participanţi la intrarea în Sinagogă că ar fi existat şi această aşteptare.

"Nu am venit să fac stand-up comedy. (...) Vom vorbi serios despre umor", a spus autorul cărţii Psihologia poporului român, care a inclus totuşi, pe ici, pe colo, câte un banc, pentru a ilustra cele patru tipuri de umor identificate de specialişti: de afiliere, self-enhancing (tradus de psiholog ca fiind un soi de umor care ajută la auto-dezvoltare), self-defeating (autoironia) şi ironia (sau glumele pe seama altora). 

Umorul poate fi antrenat

Conferinţa lui Daniel David a atins teme ca efectele umorului - da, este benefic pentru sănătate, fizică şi psihică -, dar a explicat şi "mecanismele" umorului, cum anume se produce el, cum apare amuzamentul, râsul, făcând legătură cu "incongruenţa" dintre aşteptări şi realitate într-o situaţie dată. 

Psihologul a mai spus şi că umorul poate fi antrenat, adică nu e un dar, pe care-l ai sau nu-l ai.

Cum titlul conferinţei sale a fost "Au românii umor?", Daniel David – cel mai citat psiholog din România, profesor asociat la Ichan School of Medicine la Mount Sinai (New York) şi director pentru cercetare al Albert Ellis Institute (New York) – a dat şi răspunsul, spre finalul conferinţei. Da, a spus specialistul, românii au umor, şi-ncă din toate cele patru tipuri enumerate mai sus. "Perioada de comunism ne-a forţat să ne dezvoltăm şi umorul self-enhancing", a spus specialistul. 

Daniel David a şi răspuns unor întrebări din public pe această temă - trimise, la indicaţia moderatorului, prin SMS sau pe whatsapp, la un număr afişat în sinagogă – dar a atins şi subiectul fericirii bazate pe trei piloni: "pleasant life, good life şi meaningful life".

De râsu’-plânsu’

După o pauză, în jurul orei 19.30, pe scenă a urcat Adriana Babeţi, care le-a spus celor prezenţi (mai puţini decât la începutul serii) că Oradea este oraşul ei natal, înainte de a vorbi despre umorul în zona încercată de istorie a Europei Centrale, prinsă între două mari puteri şi "cu un trecut care nu trece". S-a referit atât la legendarul soldat Švejk (din "Peripeţiile bravului soldat Švejk" de Jaroslav Hasek), cât şi la Joseph K. (din "Procesul" lui Kafka). A exemplificat cum, în literatura central europeană, sunt deseori reflectate momente "de râsu’-plânsu’", care, de altfel, reflectă "tragic-absurdul lumii noastre mai vechi, mai noi". 

"Prin râs nu poate fi ignorată, dar poate fi deturnată o realitate crâncenă", a spus Adriana Babeţi.

În fine, evenimentul a cuprins lansarea cărţii "Viaţă şi teatru pe scena lumii", de George Banu. Cum deja trecuseră două ore şi jumătate de la începutul conferinţei, o altă parte dintre spectatori au părăsit sala înainte să-l asculte pe apreciatul teatrolog.

Cei care au rămas au aflat că volumul cuprinde o suită de scrieri ale lui George Banu apărute în Dilema Veche, descrise de autor ca marcând "episoade ale unui om care călătoreşte între arte, între muzeu şi teatru".

Totodată, provocat de Sever Voinescu, George Banu a vorbit despre teatrul de pe scenă, dar şi despre "teatralitatea lumii". Cartea sa a putut fi cumpărată de la Sinagogă, unde autorul a şi semnat dedicaţii. 

În timpul primei seri a conferinţelor au fost şi momente în care sistemul de sonorizare a lăsat de dorit, iar în unele zone ale sălii, inclusiv la balcoane, s-a auzit mai greu ce se discuta pe scenă.

Conferinţele Dilema Veche continuă vineri şi sâmbătă, pe scena Teatrului Regina Maria, unde se vor juca spectacolele Teatrului Act "Rosto" şi "Moş Nichifor", ambele avându-l ca protagonist pe Marcel Iureş. Prima producţie este realizată după scrierile lui I.L. Caragiale, iar cea de-a doua, după Ion Creangă. Fiecare reprezentaţie va fi urmată de un dialog cu publicul. 

Prima ediție a Conferințelor Dilema Veche la Oradea este organizată de Dilema Veche, alături de APTOR (Visit Oradea) și alți parteneri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!