Penitenciarul Oradea nu are nici acum, la mai bine de un an de la pensionarea comisarului-şef Ioan Ilea, un director "plin".

După ce interimatul de un an i-a expirat, comisarul-şef Marius Paul Hliban a fost înlocuit cu directorul adjunct Lucian Ţîrţiu, delegat să-i preia atribuţiile. Culmea, acesta a condus Penitenciarul timp de numai o lună, căci, de la 1 iunie, Ministerul Justiţiei a emis un ordin prin care Marius Paul Hliban se întoarce ca interimar la Oradea.

"Vă informăm că, în conformitate cu Ordinul Ministrului Justitiei nr. 1714/C începând cu data de 01 iunie 2018, domnul comisar şef de penitenciare Marius Paul Hliban se împuterniceşte pe funcţia de director pentru o perioadă de 6 luni, dar nu mai mult de ocuparea funcţiei prin concurs", a transmis, luni, printr-un comunicat Adina Bîrda, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Oradea.

Comisarul-şef de penitenciare Marius Paul Hliban a asigurat interimatul la Oradea în perioada 1 mai 2017 – 1 mai 2018.

După ce i-a expirat împuternicirea, ministrul Justiţiei l-a desemnat pe Lucian Ţîrţiu, director adjunct pentru siguranţa deţinerii şi regim penitenciar, să conducă, prin delegare, unitatea de detenţie.

Iată, însă, că Marius Paul Hliban se va întoarce la Oradea. Potrivit comunicatului trimis de Penitenciar, obiectivele acestuia pentru perioada următoare sunt "continuarea demersurilor pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie şi de muncă pentru a fi în concordanţă cu noile cerinţe impuse de CEDO României, precum şi demersurile educaţionale, psihosociale, de instruire şcolară şi formare profesională care să faciliteze incluziunea socio-profesională a persoanelor condamnate la o pedeapsă privativă de libertate".

Administraţia Naţională a Penitenciarelor are în derulare de mai multă vreme un concurs pentru ocuparea funcţiei de director "plin" al Penitenciarului Oradea. S-au susţinut până acum două probe, însă data următoarei probe nu a fost încă stabilită.