Un prim verdict în cazul fraudei în masă la bacalaureatul susţinut săptămâna trecută la Colegiul Tehnic Unirea din Ştei: 108 elevi, din totalul de 255 care au susţinut examenul în acest centru, au fost eliminaţi post-factum!

„S-au vizionat înregistrările şi comisia de examen a decis eliminarea a 108 candidaţi, care au copiat sau au comunicat între ei. Frauda şi tentativa de fraudă se pedepsesc la fel”, a declarat, marţi, pentru BIHOREANUL, inspectorul şcolar general Nicolae Avram. Astfel, cei 108 elevi sunt aceia pe care membrii comisiei de examen a şcolii, alături de membrii corpului de control trimişi de ministrul educaţiei în Bihor, i-au văzut pe înregistrări că vorbeau între ei sau chiar îşi plimbau diferite foi de la unii la alţii. Nici unul dintre elevii eliminaţi nu va mai putea să se înscrie la bacalaureat timp de două sesiuni.

Pe de altă parte, Inspectoratul Şcolar a suspendat cercetarea cadrelor didactice implicate în scandal. Deşi iniţial a format o comisie de disciplină, Avram a declarat marţi că activitatea ei a fost suspendată. „Azi am predat Poliţiei Ştei dosarul cu toate documentele, acolo se va face ancheta. În acest timp, ancheta disciplinară este suspendată”, a spus inspectorul general.

Prinşi la Timiş

Uriaşa fraudă de la şcoala din Ştei a fost depistată după ce o profesoară corectoare din Timiş a anunţat Ministerul Educaţiei că 42 de lucrări ce proveneau de la acest centru de examen au greşeli similare.

În urma acestei sesizări, ministrul Sorin Câmpeanu şi-a trimis corpul de control în Bihor, iar luni aceştia, alături de membrii comisiei judeţene de bacalaureat şi de cei ai comisiei din centrul cu pricina, au vizionat 42 de ore de înregistrări video, pentru a-i identifica pe elevii vinovaţi.

În 10 din cele 14 săli, elevii au copiat, chiar dacă erau supravegheaţi de câte doi profesori, membrii comisiei de examen au fost toţi prezenţi în şcoală, iar verificări au făcut chiar şi trimişi ai IŞJ Bihor. Preşedintele comisiei de examen de la Ştei a fost Dan Ispas, directorul Colegiului Tehnic Ioan Ciordaş din Beiuş şi totodată colaborator al cotidianului „Crişana”.

Citeşte şi articolele:

Rezultate Bac 2015: Peste 63% dintre elevii bihoreni au promovat examenul. Vezi ce notă ai luat!

IŞJ Tv: Trimişii ministrului Educaţiei în Bihor vizionează toate înregistrările de la Bacalaureatul din Ştei

Fraudă la Bac: Aproape 200 de elevi din Ştei riscă să fie eliminaţi din examen, pentru că au copiat în grup!