După ce, în urmă cu un an, salvatorii bâjbâiau în Munţii Apuseni, căutând aeronava prăbuşită cu un echipaj medical la bord, autorităţile abia acum iau măsuri.

Prim-adjunctul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bihor, colonel Petru Lung, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că la începutul acestui an postul montan de Jandarmerie din Stâna de Vale a primit un aparat GPS. "Dacă primim coordonatele, cu acest aparat ştim direct unde să mergem", a explicat Lung.

Performant şi rezistent la intemperii, aparatul este conceput explicit pentru salvările montane. Până să fie util, GPS-ul trebuie însă "plimbat" de jandarmi pe toate potecile şi cărările din munţi, ca să reţină aceste trasee în memorie şi, la nevoie, să le şi afişeze. "Am început activitatea de introducere a tuturor coordonatelor din zona noastră. Subofiţerii trebuie să meargă pe jos zeci de kilometri", a explicat prim-adjunctul IJJ Bihor.

Lung a mai spus că în perioada următoare, jandarmii bihoreni, cei din Cluj şi din Alba vor face un exerciţiu comun de salvare montană în Parcul Natural Apuseni, folosind tocmai aceste GPS-uri.

Pe de altă parte, însă, jandarmii bihoreni mai au nevoie de maşini de intervenţie. Potrivit maiorului Ioan Bogdan, purtător de cuvânt al IJJ Bihor, în prezent necesarul de mijloace de transport al Inspectoratului este acoperit doar în proporţie de 21%. "De ani buni suntem cu acest procent. Avem mijloace auto la toate subunităţile, dar ne lipsesc mijloacele mari, precum microbuze, autobuze", a precizat Bogdan. Colonelul Lung a precizat, însă, că are promisiuni de la Bucureşti că Inspectoratul va primi maşinile necesare.

Ocupaţi cu alegerile

În aceeaşi conferinţă, reprezentanţii Jandarmeriei bihorene au prezentat bilanţul activităţilor în 2014. Pentru asigurarea ordinii publice, jandarmii au avut 1.641 de misiuni, din care cele mai multe, 1.113, în timpul campaniilor electorale şi în zilele de votare la alegerile europarlamentare şi prezidenţiale.

Totodată, oamenii legii au intervenit la 18 proteste, 342 manifestări cultural-artistice, religioase şi comemorative, 148 manifestări sportive, două misiuni pe timpul unor vizite oficiale şi 156 de acţiuni la solicitarea cetăţenilor. De asemenea, jandarmii au avut 19 misiuni de protecţie antiteroristă, de regulă la solicitarea unor instituţii şi toate derulate fără evenimente.

În 2014, jandarmii bihoreni au asigurat protecţia instituţională a 26 de obiective (instanţe, trezorerii, obiective MAI, săli de judecată etc.), dar şi a 811 transporturi (de armament, muniţii şi tehnică de luptă, de bunuri şi valori ori de corespondenţă clasificată). De asemenea, au avut şi 237 de misiuni în cooperare cu alte instituţii, precum Poliţia, DGA, executorii judecătoreşti, Garda de Mediu, organe silvice, organe piscicole ori altele.

IJJ Bihor a avut anul trecut, la capitolul cheltuieli de personal, un buget de 18,7 milioane lei, iar pentru bunuri şi servicii unul în valoare de 311.630 de lei. "Pentru 2015 ne propunem un salt calitativ al rezultatelor şi misiunilor", a mai spus Lung.

Citeşte în galeria de documente raportul IJJ Bihor pentru 2014!