În această vară, salontanii ar putea merge la plajă în propriul oraş! Asta dacă Primăria locală se va preocupa s-o amenajeze respectând legea.
Comisarii de mediu bihoreni au descoperit că un lac cu stuf de la marginea Salontei, recent amenajat cu fonduri europene, a fost parţial "îngropat" cu resturi din construcţii. În timp ce primarul Török László pretinde că habar nu are cum a apărut molozul, un muncitor l-a deconspirat: amenajează clandestin o plajă, unde salontanii să se poată relaxa în aer liber.
Lacul Dropia... fără dropii
La ieşirea din Salonta spre Arad, pe partea dreaptă a şoselei, există de zeci de ani un aşa-numit lac eutrofic, adică o zonă umedă bogată în nutrienţi, ceea ce asigură o biodiversitate bogată. Până nu demult, lacul era, de fapt, o mlaştină plină de stuf, în care vieţuiau diferite animale iubitoare de apă, dar sporadic, pentru că pe timpul verii căldura ducea la secarea lui.
În cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene cu 3 milioane euro, Primăria Salonta a reamenajat locul. L-a decolmatat, l-a curăţat şi i-a asigurat o sursă de apă dintr-un canal colector al Apelor Române, aşa că lacul Dropia, cum i se spune acum pentru că a fost refăcut într-un proiect care viza protejarea dropiilor, a ajuns la o adâncime suficientă pentru ca în el să vieţuiască felurite specii de peşti, dar şi simpaticele vidre.
Nu foloseşte cu nimic dropiilor, însă, pentru că aceste păsări - dispărute de zeci de ani de pe teritoriul României, dar totuşi observate de câţiva ani lângă Salonta - nu sunt iubitoare de apă.
Lac "colmatat"
Proiectul Dropia, derulat de Primăria Salonta şi asociaţia Milvus, a presupus, pe lângă decolmatarea lacului, şi construirea lângă lac a unui centru de studiu dedicat dropiilor, a unui turn de observare în zona unde cuibăresc dropiile, precum şi conectarea printr-o pistă pentru biciclişti şi amenajarea unui podeţ peste zona umedă, care să îmbie salontanii la promenadă.
Investiţiile vor fi inaugurate pe 1 iunie, când proiectul se va închide oficial, iar salontanii vor fi invitaţi să se relaxeze şi să cunoască păsările care trăiesc în împrejurimile oraşului.
Până atunci, însă, Primăria Salonta are o altă problemă de rezolvat: să cureţe o parte a lacului, recent "îngropată" în moloz. Sesizaţi de un localnic, care a reclamat daunele ecologice şi pe Facebook, comisarii Gărzii de Mediu Bihor au făcut un control în zonă, în urma căruia au confirmat că cel puţin 8 camioane cu moloz au fost deversate în lac, care şi-a redus astfel suprafaţa.
Realitate "îndulcită"
Comisarii de mediu au aflat că molozul provine de pe şantierele din Salonta şi chiar dacă nu mai pot dovedi asta, pentru că lacul este pe domeniul public, au trasat Primăriei sarcina ca până cel târziu pe 25 mai să scoată din apă molozul aruncat şi să-l arunce legal, la depozitul judeţean de deşeuri.
Potrivit comisarului-şef al Gărzii de Mediu Bihor, Sever Şerbănescu, controlul este încă în desfăşurare, iar la final Primăria riscă o amend
ă de cel puţin 30.000 de lei, pentru că a abandonat ilegal deşeurile.
Contactat de BIHOREANUL, primarul Török László (foto) pretinde că nu ştie cum au ajuns gunoaiele acolo şi dă vina pe localnici. "La un control de mediu a fost găsit, într-adevăr, beton rezultat din anumite lucrări şi aruncat în lac, nu ştim de către cine dintre localnici. Au zis comisarii de mediu că nu este poluant, nu afectează lacul, dar ne-au rugat totuşi să-l scoatem de-acolo", susţine edilul, ca şi cum instituţia pe care o conduce doar dă o mână de ajutor la rezolvarea problemei...
Plaja Salonta
Török recunoaşte că în zonă vrea să facă pe viitor o plajă, unde salontanii să-şi poată petrece plăcut timpul liber, dar susţine vehement că amenajarea clandestină a acesteia nu a început.
Greu de crezut, dat fiind că acelaşi localnic care a reclamat situaţia la Garda de Mediu Bihor l-a filmat pe un muncitor în timp ce îi spunea că taman asta face. "Aici, unde umplu (n.r. - cu pământ şi moloz), o să fac, frumos, o plajă, unde să poată să vină copiii voştri şi ai tăi, şi ai mei, să jucăm un pic de volei, să stăm la plajă...", a spus muncitorul, insistând că lacul va fi un loc atractiv pentru salontani.
Nu încape îndoială, dar asta nu înseamnă că trebuie amenajat cu încălcarea legii...