În locul în care până anul trecut funcţiona magazinul Libelula, pe strada Republicii, a fost deschis joi un bistro amenajat într-o combinaţie a ambienţei anilor '70-'80 a fostului restaurant Lacto-Vegetarian, care funcţiona exact în acelaşi loc, cu cea a decoraţiunilor şi mâncărurilor moderne, cu iz american.

Bistro-ul muzeu

Lactobar Retro-Bistro a fost inaugurat în prezenţa presei după aproape 9 luni de pregătiri. "De mult eu şi soţia mea am vrut să deschidem o cafenea sau un restaurant şi acum, că avem posibilitatea, ne-am gândit să deschidem un loc care să nu semene cu niciun altul din Oradea", a spus Papp Zsolt, patronul localului, care deţine şi lanţul de magazine King Art.

Într-adevăr, Lactobar Retro-Bistro are un look inedit, care impresionează încă de la intrare. În mijlocul bistro-ului stă o Dacie "cabrio-limuzină", după cum a fost prezentată de patron. Ea a fost decapotată şi lungită astfel încât înăuntru, pe două canapele despărţite de o masă de sticlă să poată sta clienţi.

Pereţii localului sunt acoperiţi cu sute de decoraţiuni, care aduc aminte de perioada de dinainte de '89: mai multe televizoare alb-negru, aparate radio vechi de zeci de ani, aparate de fotografiat, schiuri, pick-up-uri, magnetofoane, chitări vechi, acordeoane.

Pe lângă acestea, dintr-unul dintre pereţi "iese" un bot de Dacie 1300. Lângă maşină, stă "peretele berii", unde sunt expuse aproximativ 30 de feluri de bere produsă în Oradea din 1910 încoace şi alte 520 de sticle pline cu bere din toată lumea. "Clienţii sunt invitaţi să completeze colecţia. Cei care ne vor aduce sticle pe care nu le avem vor primi un cadou din partea noastră", a spus patronul.

Pentru a completa atmosfera, în faţa barului au fost montate zeci de sticle de sifon. Decorul vechi contrastează cu anumite detalii moderne, precum candelabre din pahare de sticlă sau roţi de bicicletă şi mese acoperite cu sticlă.

Pită cu unsoare

papp zsolt.jpg"Suntem bistro, adică între fast-food şi restaurant. Această denumire a existat prin anii '70-'80, dar s-a uitat de acest stil. Am vrut să facem ceva inedit şi pe partea de meniu. Avem pâine cu untură şi ceapă, avem salată de vinete, mămăliguţă cu brânză şi smântână, zacuscă, dar şi corn cu iaurt sau sana, servite în sticluţele acelea care erau folosite şi în fostul Lacto-Vegetarian", a spus Papp Zsolt (foto).

Meniul este completat cu specialităţi făcute faimoase în Statele Unite, precum mai multe feluri de burgeri şi clătite. "Foarte multe produse nu mai există nicăieri în Oradea. Avem clătite uriaşe şi hamburgeri care sunt făcute în stil american".

Pe lângă numeroasele sortimente de băuturi alcoolice şi non-alcoolice servite în Lactobar Retro-Bistro sunt completate cu o bere proprie, adusă din Germania, care va costa 2,9 lei la ţap. "Preţurile sunt acceptabile. Sunt foarte bune sub raportul preţ - calitate - cantitate. Clienţii noştri ţintă sunt şi oameni cu mai puţini bani, dar şi oameni cu bani. Sperăm să fie o atracţie pentru copii şi sperăm să vină să se pozeze cu văcuţele pe care le-am amplasat în local", a spus patronul. Lactobar Retro-Bistro are o capacitate de 150 de locuri şi în vară va avea şi o terasă.

Pe viitor, în bistro va fi montan şi un ecran LCD pe care să ruleze filme vechi, reclame şi concerte din anii '70-'80.