Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a publicat, joi, rezultatele unei noi runde de atribuire în custodie a ariilor protejate, printre care şi trei rezervaţii din Bihor.

Primăria Oradea a pierdut în faţa asocierii dintre ONG-urile Aqua Crisius şi World Wide Fund (un cunoscut ONG internaţional cu filială şi în România) custodia rezervaţiei Lacul Peţea din Băile 1 Mai, care cuprinde şi pârâul cu acelaşi nume şi, aşa cum se ştie, este gazda a trei specii endemice – nufărul termal, melcul termal şi peştele roşioara lui Racoviţă – în pericol să dispară pentru totdeauna, din pricina secării apei.

În timp ce ANPM a punctat Primăria Oradea cu doar 63 de puncte la evaluarea dosarului, asocierea Aqua Crisius – WWF a strâns 92 de puncte. De altfel, rezultatul obţinut de acest cuplu de asociaţii este unul record la această sesiune de atribuire organizată de ANPM.

"Primul nostru proiect va fi de a reface habitatul, de a reintroduce speciile aici şi de a le asigura condiţiile de viaţă. Degeaba le reintroducem dacă nu ne asigurăm că vor supravieţui", a declarat joi, directorul Aqua Crisius, Mihai Togor, pentru BIHOREANUL. Potrivit acestuia, ONG-ul are deja pregătit un proiect pentru revitalizarea rezervaţiei Peţea, vizibil degradată, în parteneriat cu APM Bihor şi ABA Crişuri.

În această rundă de atriburi, ANPM a mai declarat câştigătoare asociaţia orădeană Ecotop în două arii protejate din Bihor: Betfia, pentru care a concurat şi Consiliul Judeţean Bihor, dar fără ca dosarul să-i fie admis, şi Săcueni, unde s-a mai înscris în concurs şi vechiul custode, Asociaţia Naturantica. Ecotop a obţinut însă scorul cel mai mare: 79 de puncte pentru Săcueni (faţă de 71 obţinute de Naturantica) şi 74 la Betfia.

Rezultatele făcute publice de ANPM pot fi contestate până pe 21 iunie. Ulterior, agenţia va publica rezultatele finale.

După cum BIHOREANUL a mai scris, la concursul organizat în luna martie de ANPM, dosarul Primăriei orădene, singurul competitor, a fost respins ca incomplet la selecţia făcută de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului.

Citiţi pe această temă articolul Peţea fără Oradea: Primăria nu a obţinut custodia rezervaţiei Peţea, care cuprinde şi lacul cu nuferi Ochiul Mare