Lacul de la Paleu, o acumulare de pe Valea Comorilor pe malurile căreia mulţi bihoreni aleg să se plimbe, a fost golit de apă, după ce Administraţia Bazinală Crişuri a constatat că prezintă infiltraţii.

Potrivit Ancăi Mihociu, purtător de cuvânt al ABA Crişuri, pereul (stratul de piatră care căptuşeşte un taluz) şi golirea de fund sunt degradate şi au nevoie de reparaţii.

„Conform expertizei, se impun lucrări de reabilitare pentru golirea de fund, coronamentul digului, grindă și refacerea pereului de dale. Golirea lacului de acumulare Paleu a început în data de 16 august, s-a făcut treptat şi a fost controlată de experți. Doar după golire s-a putut face o verificare în detaliu asupra siguranţei barajului. Părțile implicate au fost informate din timp de intervenția tehnică”, a declarat Mihociu pentru BIHOREANUL.

lacul Paleu golit - foto Gyula Csaba Jakab

Sursa foto: Gyula Csaba Jakab

Banii pentru lucrare au fost alocaţi, dar ABA Crişuri încă nu a licitat lucrările. Totodată, instituţia nu a precizat nici la ce costuri se ridică intervenţia.

Mihociu a mai precizat că anul trecut, ABA Crișuri a încercat izolarea infiltrațiilor din lacul Paleu, astfel încât să nu se recurgă la golirea acumulării, dar acest lucru nu a permis acces la tuburile golirii de fund.

Tot din cauza infiltraţiilor a fost golit, în 2015, şi barajul Leşu, însă acolo lucrările au fost abandonate, din lipsă de finanţare, astfel că lucrarea hidrotehnică nu este nici acum funcţională.

UPDATE: Cât costă lucrările

Ulterior apariţiei acestui articol, ABA Crişuri a anunţat, printr-un comunicat de presă, că pentru lucrări de reabilitare a golirii de fund, a coronamentului digului și a grinzii de beton, precum și pentru refacerea pereului de dale, va fi necesară o sumă de 1,65 milioane lei. 

Acumularea de la Paleu a fost pusă în funcţiune în urmă cu 40 de ani, a mai precizat ABA.