În ultima conferinţă de presă din acest an, ce a avut loc marţi, deputatul UDMR de Bihor Lakatos Peter a prezentat propriul bilanţ politic al anului 2009. Astfel, în viziunea parlamentarului, cel mai important eveniment politic cu efecte imediate asupra populaţiei a fost acordul cu Fondul Monetar Internaţional, deoarece consecinţele sale s-au simţit încă din acest an. Alegerile prezidenţiale au fost, fără dubiu, cel mai mediatizat eveniment politic.

Deputatul a "identificat" şi imposibilul politic absolut al anului 2009, adică fapta ce nu avea nicio şansă să devină realitate. "Imposibilul politic absolut este ca noul preşedinte, Traian Băsescu, să conteste la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României procesul verbal de predare-primire a funcţiei de preşedinte şi să ceară renumărarea promisiunilor neonorate de predecesorul său, pe motiv că nu s-au îndeplinit următoarele: statul român reformat, administraţia descentralizată, marii corupţi judecaţi şi predarea lui Omar Hayssam", a spus Lakatos Peter.

UDMR-istul îl vede pe Laszlo Tokes ca cel mai invidios politician al anului 2009. "A acceptat să fie pe primul loc pe lista UDMR (n.r. la alegerile europarlamentare), dar când au ieşit trei europarlamentari, iar Marko a cules laudele, nu i-a mai convenit UDMR", a explicat Lakatos. Acesta a mai spus că-şi permite să-l critice pe Tokes şi pentru faptul că nu s-a bucurat că bihoreanul Cseke Atilla este ministrul Sănătăţii şi pentru că nu l-a susţinut pe Klaus Johannis pe funcţia de premier.

În ceea ce priveşte anul următor, Lakatos spune că "în calendarul lui Boc, 2010 e anul dentistului, pentru că jumătate de an a zis să strângem din dinţi. Doar dentiştii o vor duce bine, că noi tot n-avem ce mânca".

Totodată, în 2010, deputatul UDMR crede că Parlamentul are ultima şansă de reformare a Constituţiei în sensul unei Românii democratice, nu "semi-prezidenţiale". "Se poate face doar printr-o opoziţie critică, corectă, constructivă", a precizat parlamentarul.

În ceea ce-l priveşte pe el, Lakatos a asigurat că va rămâne un critic obiectiv al Guvernului, chiar dacă UDMR e la guvernare. "Inclusiv ieri l-am sunat pe Marko Bela şi i-am zis că nu-l pot înjura, pentru că mi-e şef, dar, ca vicepremier, îl pot critica. I-am reproşat că proiectul de buget nu e pe site", a spus parlamentarul.

"Cea mai optimistă previziune a mea pentru 2010 este că nu vom avea alegeri. E singura previziune îmbucurătoare", a încheiat Lakatos.