Deputatul UDMR de Bihor Lakatos Peter consideră că varianta avansată de preşedintele Traian Băsescu în ce priveşte reorganizarea administrativă - referitoare la opt judeţe plus Harghita şi Covasna - are "zero şanse" de a fi acceptată de Uniune. "Şi PDL a fost luat prin surprindere de preşedintele Traian Băsescu. Vin la noi colegi din PDL şi ne spun «Să vă ţineţi tare, că nici noi nu vrem»", a declarat, pentru "Gândul", deputatul UDMR.

Parlamentarul susţine că oferta prezidenţială de a păstra un statut special pentru Harghita şi Covasna "are zero şanse" de a fi acceptată de Uniune, singura "variantă rezonabilă" fiind amânarea proiectului regionalizării pentru o perioadă în care să se facă analize de impact şi comunităţile să fie consultate şi nu este singurul care consideră că aceasta nu va avea sorţi de izbândă. De precizat însă că răspunsul UDMR depinde de decizia care se va lua în Consiliul Reprezentanţilor Unionali de la finalul acestei săptămâni.

Pe de altă parte, liderul UDMR consideră că ar trebui să se redeschidă dezbaterea privind prezenţa Uniunii la guvernare, în condiţiile în care o serie de lucruri convenite cu PDL nu au fost respectate. Problema cea mai arzătoare: statutul minorităţilor care ar fi trebuit adoptat până la finalul acestei luni, drept pentru care Lakatos nu exclude încheierea unei coaliţii cu USL.

"Toate studiile arată că un partid reprezintă interesele comunităţii de la guvernare. În momentul în care nu reuşeşti să faci o schimbare sau partenerul nu vrea să-şi respecte promisiunea sau ţine morţiş de unele lucruri, poţi să zici «hai, să caut altă coaliţie», să discuţi cu cei din opoziţie că poate ei sunt mai deschişi. Eu aş vedea începerea discuţiilor cu USL, iar o decizie să se raporteze la măsura în care PDL respectă programul de guvernare convenit", a susţinut Peter Lakatos.