Deputatul UDMR de Bihor Lakatos Peter şi-a exprimat, vineri, punctul de vedere vizavi de cifrele ce caracterizează execuţia bugetului general consolidat din primul semestru al anului 2010. "Veniturile fiscale au scăzut cu 2,4% în primul semestru din 2010 comparativ cu 2009. Veniturile din TVA au scăzut cu 3,7%, când TVA nu era majorat. Cheltuielile curente au crescut cu 6,4% şi accentuează gradul de îndatorare", a declarat Lakatos vineri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Parlamentarul a mai spus că este "îngrijorător că a scăzut transferul între unităţi ale administraţiei publice cu 74,7%", ceea ce înseamnă că Guvernul alocă tot mai puţini bani către consiliile locale.

Lakatos e convins că Executivul ar trebui să convingă FMI să fie de acord cu majorarea deficitului concomitent cu reducerea datoriilor statului către privaţi. "La rectificarea bugetului, Guvernul spune că va da două miliarde Sănătăţii, pentru achitarea datoriilor spitalelor. Sunt de acord, dar aş da şi la agenţii economici. Nu-i corect să nu le dea, pentru că moare economia. Firmele nu au cum să reia ciclul de producţie", a spus deputatul UDMR.

Potrivit acestuia, în prezent România are arierate de peste 3 miliarde de lei şi ar trebui ca până în aprilie 2011 acestea să ajungă la zero.

Pe de altă parte, Lakatos a garantat că va face tot posibilul să modifice normele metodologice de aplicare a Ordonanţei 58/2010 pentru modificarea şi completarea legii privind codul fiscal, întrucât acestea promovează o birocraţie excesivă.