Bihoreanul Lakatos Peter, membru în Comisia de Buget-Finanţe a Camerei Deputaţilor, a afirmat că dacă Ordonanţa de Urgenţă privind Modificările Codului de procedură fiscală aprobată miercuri de Guvern nu va fi îmbunătăţită, nu o va vota atunci când va fi supusă Parlamentului pentru aprobare. Mai mult, Lakatos a precizat că va încerca să îşi convingă şi alţi colegi să facă la fel.

"Eu mă aşteptam să văd măsuri de relansare a economiei. Dacă ministrul de Finanţe iese cu un act aprobat în Guvern, să nu încerce să ducă de nas contribuabilii!", a spus Lakatos, joi, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că oamenii de rând nu au posibilitatea să citească cele 27 de pagini cu tabelul comparativ între textul de acum al Codului de Procedură Fiscală şi textul cu modificările. "Ordonanţa de Urgenţă a fost anunţată ca un sprijin pentru agenţii economici pe perioadă de criză. Dacă se poate considera sprijin că sintagma "majorări de întârziere" a fost înlocuită cu "dobânzi şi majorări de întârziere". Vedeţi cât de mult s-a uşurat situaţia contribuabililor...", a spus Lakatos, pe un ton ironic.

Deputatul a criticat, punctual, şi articolul 97 din OG, care prevede introducerea dreptului organului fiscal de a stabili o sumă de bani ca obligaţie fiscală în cazul în care constată că evidenţele contabile nu reflectă situaţia reală, prin "metode indirecte", fără să se specifice care ar fi acestea. "Acest articol lasă la latitudinea organului de control stabilirea sumei", a explicat Lakatos, arătând că acest lucru nu este corect.

Lakatos s-a mai arătat nemulţumit şi de faptul că, potrivit OG, dacă banca la care contribuabilul a dat ordin de plată pentru plata asigurărilor sociale iar banca nu a efectuat plata în 3 zile, contribuabilul este cel care trebuie să plătească majorările de întârziere, urmând ca în acest caz "plătitorul trebuie să se îndrepte împotriva băncii". "Adică o persoană fizică autorizată să se judece cu băncile care au avocaţi. E viabilă această prevedere? E bătaie de joc!", a concluzionat Lakatos.