Cartea „Făuritori ai Marii Uniri. Dr. Ioan Ciordaș și Dr. Nicolae Bolcaș” semnată de Marina German va fi lansată luni, 6 noiembrie, la ora 16.30, în Aula Magna a Seminarului Teologic Greco-Catolic „Sf. Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan”.

„Lucrarea este dedicată dr. Ioan Ciordaș, om politic, motorul activității culturale și economice din Beiuș-Bihor, apărător al drepturilor Bisericii Române Unite cu Roma. În amintirea lui, Viora, soția sa, a scris următoarele rânduri: «Într-o atmosferă de întuneric și inerție generală, veni pe aceste plaiuri năpăstuite un tânăr cu ochii plini de lumină, în suflet cu puteri nebănuite de nimeni, un trimis al Providenței, pentru a recuceri pe seama României, Bihorul, ce ajunsese a fi țara puternicului conte Tisza István! Și a început o luptă fără zgomot, o luptă grea și aspră! După 17 ani, mândru și încrezător, asemenea unui Făt-Frumos, a învins și a dăruit României Mari, cu prețul vieții sale, un Bihor românesc! Era dr. Ioan Ciordaș»”, precizează organizatorii, într-un comunicat.

Cei doi avocați unionişti din Beiuş, Ioan Ciordaş şi Nicolae Bolcaş, au dus o luptă politică asiduă pentru apărarea drepturilor românilor, iar din cauza participării lor la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918, au fost mutilați și aruncați într-o groapă comună de către o bandă de secui conduși de căpitanul Verböczy.

Despre povestea cutremurătoare a celor doi martiri bihoreni, citiți aici.

În cinstea lor, în centrul Beiușului, a fost ridicat un monument comemorativ în 1935, distrus de trupele sovietice, dar refăcut în 1995, iar în 2003 cei doi au fost declarați Cetățeni de Onoare post-mortem ai Beiușului și ai județului Bihor, în anul 2014.

Evenimentul de lansare a cărții „Făuritori ai Marii Uniri. Dr. Ioan Ciordaș și Dr. Nicolae Bolcaș” este organizat de Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Oradea, Seminarul Teologic Greco-Catolic „Sf. Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan”, în parteneriat cu Muzeul Țării Crișurilor Oradea-Complex Muzeal.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!