Bihorenii sunt invitaţi, pe 11 aprilie, la o lecţie de istorie despre comunitatea românească din Ungaria Trianonică.

La Universitatea din Oradea va fi lansată, marţi, de la ora 12, o carte dedicată acestei comunităţi, scrisă de patru autori: Gabriel Moisa, Gabriel Roşeanu, Simona Trip şi Carmen Hortensia Bora.

"Cartea este, de fapt, istoria comunităţii româneşti istorice din Ungaria Trianonică, adică de după 1920. Volumul relevă, cu argumente istorice, demografice, confesionale, sociologice şi psihologice, destinul acesteia de-a lungul ultimului secol. Concluziile care se desprind sunt acelea că românii din Ungaria Trianonică sunt indubitabil o comunitate pe cale de dispariţie. Cele câteva oaze de românitate sunt copleşite de realitatea înconjurătoare, iar destinul curge implacabil spre extincţia lor, chiar dacă autorităţile de la Budapesta se străduiesc să le ofere o vitrină frumoasă, în care elementul românesc este «bine conservat».

Este, însă, doar o vitrină într-un muzeu, unde se păstrează obiecte şi identităţi ale unei lumi pe cale de dispariţie. Realitatea este afirmată şi de profesorul Gheorghe Petruşan, unul dintre ultimii şi cei mai importanţi membri ai elitei româneşti din ţara vecină, care subliniază că autorităţile statului ungar şi reprezentanţii oficiali ai românilor din Ungaria duc o politică nepotrivită, nefiind în stare să adopte o paradigmă minoritară favorabilă etnicilor români din Ungaria. El subliniază că această situaţie va conduce inexorabil spre un fapt mai mult decât previzibil, anume că în perioada următoare «viaţa comunitară a românilor din Ungaria va fi scurtă, tot mai scurtă»", a precizat prof. univ. dr. habil. Gabriel Moisa, decanul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării din Oradea şi unul dintre autori.

Cu prilejul lansării volumului apărut la Editura Mega din Cluj-Napoca, va fi prezent la Universitatea din Oradea şi politologul Dan Dungaciu, director al Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale "I.C. Brătianu" al Academiei Române.

Intrarea la eveniment este liberă, curioşii fiind aşteptaţi în Aula Magna a Universităţii.

În 2015, BIHOREANUL a arătat cum trăieşte comunitatea de români din satul Micherechi, sau Méhkerék, cum e denumirea oficială a localităţii aflate în Ungaria, aproape de graniţa cu România. Născuţi în Ungaria, dar convinşi că sunt români, locuitorii din Micherechi au convins două profesoare din Bihor să se mute în satul lor, ca să le predea copiilor limba română.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!