Marți, 21 noiembrie, ora 18.00, cititorii sunt invitați la lansarea romanului „Nu mai e nimeni acasă” de Sabina Yamamoto. Evenimentul va avea loc la librăria Cărturești Lotus, în prezența autoarei, alături de care se vor afla scriitorii Mircea Pricăjan și Orlando Balaș. Eveniment organizat în colaborare cu revista Familia.

„«Greu de ucis». Așa s-ar povesti subiectul acestei cărți, dac-ar fi să-l concentrez în trei cuvinte (sau, într-o altă variantă: «Eroina nu se lasă»). Este vorba de un bildungsroman de factură aproape clasică. Dincolo de firul narativ, un film de acțiune: o supraviețuitoare de pe-un portavion în flăcări reușește să se salveze în ultima clipă și s-ajungă undeva pe continent, la pace și siguranță. Numai că «portavionul» este România (iar «flăcările» sunt Tranziția), iar «continentul» este arhipelagul japonez, unde pacea și siguranța sunt doar aparențe, bune de vândut turiștilor. Eroina, ca imigrantă, n-are parte nici de pace și nici de siguranță, ci descoperă că a schimbat un război cu altul (ambele fiind, desigur, «războaie civile», adică familiale). Din punctul meu de vedere, ceea ce aduce nou această carte – în afara vocii foarte personale a autoarei – este o ruptură violentă cu tradiția romanului românesc contemporan, specializat în învinși, în ratați și-n bătuți de soartă. Nu știu dac-am înțeles mesajul ascuns; mie-mi sună așa: «Ia ce vrei și plătește prețul. Sau vei lua ce nu vrei și vei plăti același preț, ba chiar mai mare».” - Mihai Buzea

Sabina Yamamoto (n. 1984, București) a publicat în volumul colectiv „Ficțiuni reale” (Editura Humanitas, 2013), proiect colectiv inițiat de Florin Piersic Jr. și în volumul „Scrisori din Cipangu, povestiri japoneze de autori români” (Editura Trei, 2016). A urmat cursurile de scriere creativă sub îndrumarea lui Marius Chivu și Florin Iaru, „Atelierul de croitorie” și „Creative Writing Sundays”. A mai scris articole și proză scurtă pentru Cod de Poveste, Contributors, Dilema Veche, Familia, Laconic, Liternet, Revista de povestiri, Timpul, Tomis și Viața medicală. În prezent locuiește în Yokohama, Japonia, împreună cu cele două fiice ale sale. „Nu mai e nimeni acasă” este cartea sa de debut.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!