Bihorenii preocupaţi de strămoşii lor care au luptat în urmă cu un secol în Primul Război Mondial sunt invitaţi la o lansare de carte. Angajat al Arhivelor Naţionale – Serviciul Judeţean Bihor, Cristian Apati a realizat un amplu studiu, "Românii bihoreni în Primul Război Mondial", în trei volume şi cu peste 1.500 de pagini, pe această temă.

Autorul propune celor interesaţi un volum de documente inedite referitoare la românii bihoreni participanţi la Marele Război, la "bătaie la spargerea lumii". Aceste izvoare istorice au luat naştere la iniţiativa Asociaţiei Transilvane pentru Literatură Română şi Cultura Poporului Român, în anii 1921-1922, la scurtă vreme după încheierea conflictului, fapt care sporeşte valoarea lor istorico-documentară.

Se regăsesc în volum listele nominale ale combatanţilor români din Bihor, din aproximativ 420 de sate. Apati a adunat mai multe categorii de informaţii: numele şi prenumele, locul naşterii, ocupaţia civilă, gradul, ce decoraţii au primit, dacă au luat parte la război ca soldaţi pe front sau în serviciile auxiliare, ori au fost mobilizaţi pe loc, dacă au fost arestaţi sau internaţi, dacă au fost refugiaţi, dacă au murit pe câmpul de luptă, în temniţă, în pribegie, în spital, sau în urma bolilor sau rănilor, dacă s-au întors acasă invalizi, răniţi, bolnavi sau deplini sănătoşi, dacă au dispărut,  dacă în urma lor au rămas văduve sau orfani.

"Chiar dacă "Tablourile nominale" nu au permis transcrierea corectă a tuturor numelor, scrisul ilizibil împiedicând în unele cazuri acurateţea reproducerii, chiar dacă nu ne indică unităţile în care au fost integraţi românii bihoreni, bătăliile la care au participat, locul şi data la care au căzut în prizonierat, lagărele în care au fost internaţi, când şi unde au fost răniţi sau au decedat, locul unde se odihnesc, ele reprezintă totuşi cea mai importantă bază de date de până acum, cea mai completă şi complexă sursă. Caracterul inedit, dar mai ales valoarea intrinsecă au impus editarea acestor documente. În mod cert, de aici vor porni multe dezvoltări, inclusiv monografii săteşti, monumente sau plăci comemorative", se arată în invitaţia transmisă de Cetatea Oradea.

Lansarea va avea loc miercuri (18 decembrie), de la ora 17, în Cetate (corp G).

Tipărirea cărţii s-a făcut cu sprijinul financiar al Primăriei Oradea.

Carte Cristian Apati