Joi, 7 decembrie, cititorii din Oradea sunt invitați să ia parte la lansarea celui mai recent roman al scriitorului Tudor Crețu, „Maluri”, apărut anul acesta la Editura Vellant, în colecția „Traverse”. Evenimentul va avea loc la Librăria Cărturești din cadrul Lotus Mall, începând cu ora 17.00, și se va desfășura sub forma unui dialog între autor și Mircea Pricăjan. La final, se vor acorda autografe.

Evenimentul este organizat în colaborare cu revista „Familia”.

Tudor Crețu (n. 1980) este scriitor, manager al Bibliotecii Județene Timiș „Sorin Titel”, jurnalist TV. Scrie poezie, proză, critică literară. Organizează, alături de colegii de la B.J.T., evenimente culturale: Festivalul Internațional de Literatură LitVest, Pătura care citește, ConCentrica, Lecturi aprinse etc.

A debutat editorial ca poet, cu „Dantelăriile Adelei” (Mirton, 2001).

Au urmat volumele de versuri „Obiectele oranj” (Vinea, 2005); „Fragmente continue”. Poeme live (Printpress, 2014): Premiul Cartea de poezie a anului al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Timișoara; „studio live”, antologie,(Printpress, 2015); „Blesteme & more” (Casa de pariuri literare, 2021): Premiul Cartea de poezie a anului al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Timișoara.

Proză: „Omul negru”, roman (Cartea românească, 2008), nominalizat la Premiul Național Euridice; „Casete martor I”, roman (Tracus Arte, 2013). Volumul i-a adus autorului o nominalizare la secțiunea Tânărul prozator al anului, la Gala Tinerilor Scriitori din România, și Premiul Ioan Slavici, acordat de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Timișoara; „Casete martor II”, roman (Tracus Arte, 2015); „Maluri” (Vellant, 2023).

Diaristică: „Jurnal fantasmatic” (Paralela 45, 2016).

Despre romanul „Maluri”:

Având probleme de sănătate, Edi Cristea încearcă să afle diagnosticul potrivit. În căutarea acestuia începe un lung periplu care-l duce, previzibil, prin cabinete medicale, dar se continuă, din ce în ce mai rocambolesc, prin întâlniri cu paranormali rurali și urbani, cu preoți care au harul vindecării.

Lipsa unui răspuns precis îl determină pe Edi Cristea să își scruteze parcursul și, pe măsură ce timpul trece, e tot mai convins că explicația problemelor sale de sănătate o poate găsi în trecutul său erotic.

Dincolo de povestea unei vieți, suprapunere de burlesc și dramă, încetul cu încetul descoperim geografia unui tărâm aflat la intersecția dintre spațiul urban bănățean, amestec de imperiu și provincie, și malurile unui râu „fără nume”, zonă în care banalitatea rurală se amestecă cu supranaturalul.

„Romanul său, Maluri, ne înfățișează povestea lui Edi Cristea, o fire complicată, plină de contradicții și destul de solitară. În același timp, acesta se simte respins de către lumea înconjurătoare care i se înfățișează ca un labirint plin de enigme, de situații imprevizibile, aflate la răscrucea normalului cu paranormalul. Edi, cunoscut ca scriitor pe plan local, într-o Timișoară apropiată de zilele noastre, este pus în situația de a ajunge pe la diverși medici în căutarea, fără speranță, a unui diagnostic concret care să explice durerile care îi scurtcircuitează întregul corp: «Un fel de junghiuri, de vârfuri de cuțit simt în tot corpul, cum m-ațâță câte una, cum mi se scoală, că cu mata vorbesc fără ocol, în mâini și-n picioare mă-nțeapă, mai ales. Habar n-am ce poate fi, că din senin, de la mall, de la un magazin, mă rog, mai mare, veneam când m-o luat.»” — Savu Popa

Pagina evenimentului pe Facebook poate fi consultată aici.

REVISTA FAMILIA

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!