Primarul Oradiei, Ilie Bolojan, a fost din nou invitat la emisiunea "În faţa ta", difuzată duminică de Digi24, unde, între altele, a fost întrebat de moderatorii emisiunii, Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, dacă este adevărat că i s-a propus să candideze la Primăria Capitalei şi ce va face dacă partidul îi va cere să lase Oradea pentru a candida împotriva Gabrielei Firea, aspirantă la un nou mandat.

Candidat comun

"Nu s-a pus această problemă. Eu sunt legat de Oradea şi cred că în Bucureşti e bine să fie candidaţi care sunt acceptaţi de bucureşteni, care cunosc datele din Bucureşti, pentru că altfel şansele sunt mult diminuate", a răspuns Bolojan.

Întrebat dacă are „o problemă de neacceptare” în Bucureşti, primarul a răspuns din nou că nu se pune problema, declarându-se convins că "forţele de centru dreapta, PNL-ul, vor găsi o soluţie corectă".

Edilul a opinat că, dat fiind că cel mai probabil alegerile locale din acest an vor avea loc într-un singur tur de scrutin, care favorizează candidatul în funcţie, deci în speță pe PSD-ista Gabriela Firea, partidele din opoziţie, PNL şi USR-Plus, ar trebui să intre în cursă cu un candidat comun.

"Altfel există riscuri foarte mari ca votul să se disipe la cei doi candidaţi, unul de la PNL şi unul de la USR-Plus, şi la final această disipare de voturi să facă ca alegerile să fie câştigate de primarul PSD. Nu pentru performanţă în administraţie, ci pentru strategii politice greşite ale Opoziţiei. Votul din două tururi ar fi permis tuturor partidelor să aibă candidat şi s-ar fi putut găsi formule pentru coaliţii în turul 2", a mai spus Bolojan.

Probleme cu cadrele

Preşedintele PNL Bihor a spus însă că, indiferent de modalitatea de alegere a primarului, partidele ar trebui să fie pregătite să lanseze în cursă candidaţi pregătiți. În acest context, a recunoscut că inclusiv în Bihor partidul probleme cu cadrele.

"Dar dacă ai trei candidaţi proşti, propuşi de spectrul poltiic, atunci cetăţenii vor alege tot un candidat slab, indiferent că-l aleg dintr-un tur sau din două. Dacă ai trei buni, atunci e mai puţin important care e sistemul de vot. Important e să schimbăm calitatea candidaţilor, dacă putem asta. Nu se poate face de la un ciclu la altul, şi nu întotdeauna partidele găsesc candidaţi foarte buni în localităţi mici... Şi eu sunt în această situaţie. Căutăm cei mai buni candidaţi posibili în aproape toate localităţile din judeţul Bihor, dar nu întotdeauna resursa umană pe care o avem la dispoziţie este de o asemenea natură", a arătat Bolojan.

Edilul a mai vorbit, între altele, şi despre alegerile anticipate, despre care a spus că "sunt o necesitate pentru ca ţara să poată fi guvernată în sensul dezvoltării", despre bugetul Oradiei, care anul acesta "este mai mare cu 30% faţă de anul trecut", despre problemele administraţiilor locale, dar şi despre proiectele pe fonduri nerambursabile. El a subliniat că anul acesta va fi "anul de vârf în absorbţia de foduri europene", iar viitorii primari vor lucra cel puţin doi ani la implementarea acestora. Problemele de infrastructură, lipsa subvenţiilor în Oradea şi cele peste 100 de şantiere noi deschise în oraș au fost alte teme dezbătute.

Vezi AICI înregistrarea întregii emisiuni!