David Turturean, elevul român din Suceava pe care Ministerul Educației a refuzat să-l trimită la Olimpiada Internațională de Astronomie din Sri Lanka, a reușit să strângă banii necesari din donații. Elevul în vârstă de 16 ani a reușit o performanță extraordinară, el obținând medalia de aur. 

Acesta s-a clasat pe primul loc din cei 83 de participanţi din 22 de ţări. Familia lui a făcut apel la donații după ce statul român a refuzat să-i plătească transportul și diurna pentru participarea la Olimpiada Internațională din Sri Lanka. 

David Turturean este elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional "Ştefan cel Mare" din Suceava. Acesta a avut de-a lungul timpului rezultate excepţionale la învăţătură, participând an de an la cel puţin trei olimpiade naţionale, scrie ziardesuceava.ro.

Eforturile lui David nu sunt încurajate şi de autorităţi. În vara acestui an, acesta a aflat că s-ar putea să nu participe la două olimpiade internaţionale, după ce i s-a transmis de la Ministerul Educaţiei că nu i se va deconta deplasarea şi diurna.

David Turturean s-a calificat la Olimpiada Internaţională de Astronomie din Sri Lanka şi Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică din China.

Mama elevului a încercat să apeleze la autorităţile locale, însă a fost refuzată, precizează aceeași sursă.