Nu mă dă ecologia afară din casă. Ies singur.

Şi atunci cînd ies, aleg întotdeauna natura. E-n gestul ăsta şi un strop de mizantropie, vine cu siguranţă şi din dorinţa de-a scăpa de oameni, dar în cea mai mare parte e vorba de gravitaţie psihică: natura mă atrage spre ea ca un magnet. Abia cînd ajung într-o pădure, pe un deal sau pe un munte, la o margine de lac sau chiar în mijlocul unei cîmpii vaste, simt că mă echilibrez. Busola mea interioară stă atunci pe loc, pentru că nordul e acolo. În natură simt că am ajuns la destinaţie.

Cu toate astea, nu sînt un fanatic al ecologiei. Şi nu doar pentru că, în general, e greşit să fii fanatic. E ceva complet nenatural în orice lucru dus la extrem. Cu atît mai mult cînd e vorba de natură, mama echilibrului. Sigur, ecologia ţine de protejarea mediului, dar asta putem face nu doar ocrotind zonele naturale existente, ci şi integrînd natura în viaţa noastră. Aducînd-o în spaţiile inevitabil artificiale în care ne desfăşurăm activitatea. În loc să mergem noi într-o pădure, să aducem pădurea la noi. În birouri, în clădiri publice, în şcoli.

Cînd am primit invitaţia de a fi ambasadorul cauzei "Green for Teens - Viitorul sună verde" cu care Asociaţia "Iuliu Maniu" participă la ediţia din acest an a Swimathon Oradea, m-a atras tocmai această abordare a preocupării ecologice. Proiectul urmăreşte dezvoltarea în fiecare clasă de gimnaziu şi liceu de la Liceul Greco-Catolic "Iuliu Maniu" a cîte unei grădini verticale. O bucată de natură care trăieşte şi însufleţeşte locul în care elevii îşi petrec aproape o jumătate de zi, cinci zile pe săptămînă. Mai mult, plantele vor fi alese şi îngrijite de elevi în funcţie de mai mulţi parametri, sub îndrumarea unor specialişti. Descoperire, învăţare, conştientizare, responsabilizare, plus sănătate. Oxigen, echilibru sufletesc şi o stare de bine cum doar în sînul naturii simţim. Win-win!

Sper din suflet ca proiectul să devină realitate. Reuşita lui ar fi un exemplu şi un precedent fericit pentru toate şcolile din Oradea.

Mircea Pricăjan
redactor-şef
Revista Familia

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!