Concret, în frunte cu Tokes, aceştia au condamnat faptul că autorităţile locale din Ţinutul Secuiesc care arborează steagul secuiesc ar fi persecutate. În semn de solidaritate, după ce le-a ţinut un discurs celor prezenţi, fostul episcop a arborat steagul secuiesc pe balconul cabinetului său europarlamentar, în centrul Oradiei, fiind aplaudat de participanţii la flashmob. Întrebat dacă crede că va avea repercusiuni ca urmare a acestui gest, acesta a răspuns: "Sunt curios şi eu".
Totodată, Tokes şi oamenii lui şi-au arătat nemulţumirea faţă "vânarea" de către autorităţi a cărţilor semnate de scriitorii maghiari ardeleni Wass Albert şi Nyírő József, referindu-se la faptul că volumele lui Wass ar fi fost confiscate în Covasna, deşi nu sunt interzise în România, iar bustul lui Wass Albert, aflat pe o proprietate privată, a fost confiscat de către autorităţile din Târgu Mureş.
Wass Albert este considerat criminal de război în România, fiind condamnat la moarte în 1946, acuzat că ar fi comandat executarea a patru persoane, doi români şi doi evrei, precum şi că ar fi provocat măcelul de la Mureşenii de Câmpie, când soldaţi unguri au ucis 11 civili. Scriitorul Nyírő József a fost un politician extremist care s-a mutat în 1941 din Odorheiu Secuiesc la Budapesta, unde a fost redactor-şef la două ziare de extremă dreaptă.
"Cu ocazia acestui flash-mob ridicăm glasul nostru împotriva acelor excese ale organelor oficiale, respectiv împotriva acelor acte abuzive prin care se scot drapelurile secuieşti, se îndepărtează cărţile scriitorului renumit Wass Albert şi încă nu se reabilitează acele personalităţi însemnate ale comunităţii maghiare care cu câteva decenii în urmă au fost condamnaţi pe nedrept ca criminali de război, precum preotul din Valea lui Mihai, Sass Kalman şi scriitorul Wass Albert, ale cărui cărţi au fost confiscate de Rusalii la Şumuleu Ciuc (Covasna)", a spus Tokes Laszlo, precizând totodată că Wass Albert ar fi fost condamnat pe nedrept de un Tribunal popular la Cluj şi că ar trebui reabilitat.
Totodată, Csomortanyi Istvan a precizat că şi Asociaţia Tinerilor Maghiari din Transilvania a fost amendată la Oradea deoarece, în luna februarie, a desfăşurat un maraton de lectură din scrierile lui Wass Albert. De aceea, dar şi deoarece în judeţul Covasna ar fi fost confiscate cărţi scrise de acesta, mai mulţi dintre participanţi au adus cu ei la flash-mob volume semnate de Wass.
În discursul său, Tokes a catalogat acţiunile autorităţilor drept "discriminatorii împotriva comunităţii noastre". "Este trist că după 25 de ani ne găsim într-un curs politic al restaurării comunismului. Susţinem dreptul legitim al comunităţii maghiare, respectiv al secuimii, de a arbora în libertate steagul secuiesc şi de a folosi simbolurile comunităţii maghiare din Transilvania. Este foarte trist că fiind părtaş al Guvernului Ponta, UDMR-ul tace şi nu se ridică împotriva acestor acte", a afirmat Laszlo Tokes.
La eveniment au apărut şi câţiva simpatizanţi ai partidului extremist maghiar Jobbik, care au ridicat un steag cu însemnele partidului, fiind însă opriţi de reprezentanţii PPMT. "Nu i-am chemat noi, aici poate participa oricine, dar nu să se promoveze un anume partid", a spus Csomortányi István, preşedintele PPMT Bihor.
Înainte de a se dispersa şi a pleca la casele lor, orădenii adunaţi la intersecţia străzilor Primăriei cu Jean Calvin au început să cânte, împreună cu reprezentanţii PPMT, imnul secuiesc.