Aflat în plină campanie electorală, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, Tőkés László lansează noi atacuri la adresa UDMR Bihor. Fostul episcop lansează acuzaţii de corupţie la adesa a trei candidaţi susţinuţi de Uniune pentru alegerile parlamentare: preşedintele executiv Szabó Ödön, fosta viceprimăriţă a Oradiei Biró Rozália şi un fost subaltern de pe vremea când el era episcop, Ambrus Ferenc.

În comunicatul transmis miercuri se arată că fostul episcop reformat "a aflat cu stupoare că, în şedinţa de desemnare a candidaţilor la alegerile parlamentare, UDMR Bihor a luat decizia ca Ambrus Ferenc, consilier episcopal, să candideze în colegiul uninominal 9 din Centrul Oradiei, sprijinit de UDMR". Tőkés se dezice de Ambrus, care i-a fost subaltern şi colaborator apropiat pe vremea când era la cârma Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului, şi, fără a exemplifica concret, îl acuză că, "în calitate de director al Reform SRL, înfiinţată la începutul anilor '90 împreună cu Bábolna SA, a cauzat serioase prejudicii financiare şi morale mai multor congregaţii din cadrul Eparhiei Reformate".

În acelaşi document, Tőkés speculează o declaraţie a liderului UDMR, Kelemen Hunor, care a comparat campania electorală "cu un meci de hochei, la care se foloseşte echipament de protecţie", comentând cu ironie că "pentru apărarea maghiarimii din Ardeal e, într-adevăr, nevoie de echipament de protecţie, dar în confruntarea cu candidaţii la Parlament asupra cărora planează suspiciuni de corupţie, aşa cum sunt Szabó Ödön şi Biró Rozália", pe care i-a făcut din nou responsabili de deturnarea banilor alocaţi de Guvernul maghiar construirii Centrului Ady în Oradea, de către Fundaţia Mecena.

Szabó Ödön, preşedinte executiv al UDMR Bihor, a declarat BIHOREANULUI că desemnarea lui Ambrus Ferenc pe lista de deputaţi ai colegiului C9 Oradea Centru a venit în urma propunerii Episcopiei Reformate de Piatra Craiului. "UDMR are o colaborare corectă cu comunitatea maghiară şi reprezentanţii civili şi ecleziastici ai acesteia, pe baza căreia episcopul reformat Csury Istvan a făcut propunerea de nominalizare a candidaturii lui Ambrus Ferenc, iar UDMR a acceptat propunerea făcută".

Vizavi de atacurile la adresa sa şi a fostei viceprimăriţe de Oradea Biró Rozália, Szabó Ödön l-a ironizat sec pe fostul episcop. "Aceleaşi lucruri le-am auzit şi eu despre Tőkés László. Eu nu cred în suspiciuni, ci în adevăruri. Tőkés este în campanie electorală, dar şi în campanie funcţionează porunca «Să nu minţi!». Se pare că pentru dânsul nu!", a mai spus preşedintele executiv al UDMR Bihor.