În cadrul unei conferinţe de presă susţinută luni la Oradea, Laszlo Tokes, preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, a declarat că pentru maghiarii din România alegerea candidatului pe care să-l voteze la prezidenţiale e o "mare dilemă", pentru că "niciunul nu e prea favorabil comunităţii maghiare".

"Kelemen Hunor e în mod clar un candidat al unui partid, nu al comunităţii maghiare. Totuşi, pe principiul "răul cel mai mic", Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania propune alegătorilor maghiari să-l voteze", a declarat Tokes. Acesta a mai spus că are la adresa UDMR o "mare critică": "Nu ne-a consultat, nici pe noi, nici alte organizaţii civile maghiare, înainte să-l propună pe Kelemen Hunor".

Referitor la un Guvern format şi din maghiari, Tokes a spus că "UDMR vrea cu tot preţul să participe la guvernare, crede că este un factor decisiv în politică şi nu vede că este doar o anexă". Mai mult, preşedintele CNMT a spus că "UDMR ne induce în eroare prin interpretarea că majoritatea maghiarilor vrea ca UDMR să facă parte din Guvern, când de fapt UDMR vrea doar să-şi satifacă clientela formată din 1996". În opinia sa, maghiarii din România ar trebui să participe la guvernare, dar "nu cu orice parteneri şi în orice condiţii".