Europarlamentarul Laszlo Tokes, preşedinte al Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, şi Szilágyi Zsolt, vicepreşedinte al Partidului Popular Maghiar din Transilvania, sunt cosemnatarii unei declaraţii de protest împotriva exploatărilor miniere de la Roşia Montană, făcută publică duminică.

Poluare iminentă

"Guvernul român condus de Victor Ponta a adoptat un proiect de lege prin care, practic, dă undă verde extracţiei de aur prin tehnologie pe bază de cianură la Roşia Montană. Cu toate că în campania electorală au promis tocmai opusul, adică stoparea proiectului minier, premierul şi tovarăşii săi şi-au manifestat din nou setea de bani, dovedind încă o dată că susţinerea de două treimi de care beneficiază în Parlament de fapt nu le este suficientă pentru aproape nimic, că joacă întocmai cum le fluieră oamenii de afaceri din străinătate, care urmăresc doar realizarea de profituri cât mai mari", scriu cei doi reprezentaţi ai PPMT.

Politicienii spun că în urma exploatărilor preţul îl vor plăti tot românii. "Jurnalişti români de seamă consideră că unul dintre cele mai mari scandaluri de corupţie din istoria recentă a României se apropie de deznodământ. Iar preţul - aşa cum s-a întâmplat în ultimii peste 20 de ani - îl vom plăti tot noi, cetăţenii ţării, contribuabilii. Bogăţiile subsolului sunt risipite, vândute pe bani mărunţi; o parte a patrimoniului nostru cultural este pe punctul de a fi escamotată, iar mediul în care trăim distrus. Iar noi, ardelenii, ne alegem cu un lac de decantare de sute de hectare, poluat din plin cu metale grele şi cu cianură", se mai arată în declaraţia de protest.

Mai mult, susţin Tokes şi Szilagyi, proiectul de la Roşia Montană va pune în pericol siguranţa mediului din România dar şi pe cea a întregului continent. "Poluarea cu cianură de pe Tisa, care s-a produs în urmă cu 10 ani, a demonstrat deja ce efecte catastrofale poate avea ruperea unui dig", adaugă aceştia, amintind că în 2011 Parlamentul European a votat un document care le recomandă ţărilor membre ale Uniunii Europene interzicerea tehnologiei cu cianuri în industria minieră.

"Laşii" Ponta şi Antonescu

Tokes şi Szilagyi îi arată cu degetul pe Victor Ponta şi Crin Antonescu, care aruncă responsabilitatea acestui proiect asupra parlamentarilor. "Ca reacţie la mişcările de protest, plagiatorul Victor Ponta şi partenerul său de coaliţie, Crin Antonescu, nu vor să-şi asume responsabilitatea unei asemenea decizii şi aruncă pisica moartă în ograda altcuiva - lăsând pe seama conştiinţei senatorilor şi a deputaţilor din Parlament, un for care până acum nu a făcut altceva decât să aprobe orice iniţiativă a Guvernului, adoptarea sau respingerea proiectului", se mai arată în declaraţia de protest.

"Apelăm la toţi deputaţii şi senatorii cu bun simţ, care dispun de capacitatea de a judeca şi pe alte considerente decât instrucţiunile venite din partea partidelor şi interesele personale, egoiste, să spună "nu" cianurii, să spună "nu" jefuirii ţării noastre!", îi îndeamnă cei doi politicieni.

Liderii PPMT militează pentru dreptul la un mediu salubru şi la decizii în favoarea cetăţenilor şi nu pentru "oameni de afaceri înstăriţi din străinătate". "Ca ardeleni protestăm împotriva practicii Bucureştiului de a considera Transilvania o colonie bogată în resurse naturale pe care o poate exploata în mod nestingherit şi nelimitat, când de fapt ar trebui să o trateze ca pe o regiune istorică a Europei, demnă de a fi o Elveţie în sânul României şi totodată în sânul Europei Centrale", scriu Tokes si Szilagyi.

Cei doi îşi încheie declaraţia cu: "Spunem "NU" cianurii. Spunem "NU" jefuirii Transilvaniei. Spunem "NU" corupţiei. Spunem "NU" distrugerii mediului înconjurător. Ne-au dus la faliment în prezent. Să nu-i lăsăm să ne fure viitorul!".