„Maghiarii din Transilvania sunt alături de confrații lor români care protestează împotriva corupției, respectiv a guvernului care vrea să legifereze corupția”, a declarat, luni, într-o luare de cuvânt în plenul Parlamentului European, europarlamentarul László Tőkés.

„Constatăm cu indignare că politicieni de vază ai arcului guvernamental afirmă - legat de recenta întâlnire dintre Vladimir Putin și Viktor Orbán - că în spatele sutelor de mii de demonstranți s-ar afla „amestecul din exterior” și „revizionismul maghiar”... Românii și maghiarii din Transilvania au luptat împreună în 1989 împotriva dictaturii comuniste. După 27 ani ne manifestăm solidari față de un regim postcomunist corupt. Protestăm împotriva propagandei naționaliste false care încearcă să inducă în eroare românii majoritari invocând un pericol maghiar de altfel inexistent. România nu de maghiari trebuie ferită și nu de autonomie, ci de corupție”, a spusTőkés. 

Într-un comunicat dat publicităţii în completarea luării de cuvânt, europarlamentarul critică, pe lângă „partidele socialist-liberale” care pun din nou pe masă „cartea maghiară” cu scopul „de a abate atenția publică de la propria lor răspundere”, şi reacţia celor aproape 100 de membri ai Academiei Române, care „s-au alăturat  grupului oficialilor deveniți dintr-o dată grijulii față de soarta țării”, adresând „un apel dramatic, dorind să apere România - printre altele - de regionalizare, catalogată drept anticonstituțională, și de „încercările de a înființa enclave pe baze etnice” pe teritoriul  țării”.

Repetând faptul că „maghiarii din Transilvania sunt alături de confrații lor români și pășesc împreună cu ei când protestează împotriva guvernului care vrea să legifereze corupția”, fostul episcop reformat e de părere că „și parlamentarii UDMR trebuiau să aibă această poziție atunci când s-a supus la vot recenta moțiune de cenzură înaintată împotriva guvernului Grindeanu”, dar aceştia preferă să se solidarizeze cu „guvernul și partidele corupției”, decât cu sutele de mii de protestatari.

Tőkés aseamănă „solidarizarea actuală împotriva regimului postcomunist” a populaţiei cu „alianța spontană româno-maghiară” ce s-a manifestat contra dictaturii ceaușiste în decembrie 1989.